Arhiva 20.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Općina Vratišinec odlučuje nezakonito?!

Općinsko vijeće Vratišinca od svoje prve sjednice u ovom sazivu (proteklog četvrtka održana je šesnaesta sjednica) funkcionira nelegalno i donosi nelegalne odluke.
Tako tvrde vijećnici SDP u Vijeću koji su nakon, u najmanju ruku neobičnog razvoja događaja na protekloj sjednici održanoj u četvrtak, nakon prve točke napustili sjednicu uz poruku da ne žele sudjelovati u nelegalnom radu Vijeća.
I prije je Klub vijećnika SDP-a znao praviti probleme načelniku Zdravku Mlinariću i i predsjedniku Vijeća Antunu Bukovcu, i prije su znali napuštati sjednice, ali sad je ipak bilo drugačije.
Sve je započelo naizgled bezazlenom najavom o stavljanju u mirovanje vijećničkog mandata HDZ-ovog vijećnika, ujedno i potpredsjednika Vijeća Bernarda Podgorelca (“zbog osobnih razloga”) i podnošenje ostavke na mjesto potpredsjednika Vijeća, na čije je mjesto HDZ predložio Dalibora Sabola. Međutim, pisana ostavka i stavljanje vijećničkog mandata na raspolaganje nisu došli najkasnije tri dana prije zakazanog održavanja sjednice OV-a, kako to zakon nalaže, pa predsjednici općinske mandatne komisije Katarini Kukovec (u tom su tijelu još SDP-ovka Milena Granatir i HDZ-ovka Lucija Škvorc) nije preostalo ništa drugo, nego konstatirati kako ostavka i stavljanje mandata u mirovanje ne proizvode pravni učinak.
Stav mandatne komisije je da Podgorelec i dalje ostaje vijećnik. I možda bi sve ostalo na tome da se nije uključio predsjednik OV-a Antun Bukovec koji je ustvrdio kako odluka o “zamrzavanju” mandata mora biti ovjerena kod javnog bilježnika.
To je bilo dovoljno da predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Biserka Tarandek upozori kako se očito radi o dvije različite procedure, podsjetivši na činjenicu da je u Vijeću već bilo zamjena vijećnika, uz pitanje je li se tada poštovala procedura. SDP-ovci su zatražili da im se iz arhive pokažu “deponirani” vijećnički mandati vijećnika HNS–a, kako bi se provjerilo jesu li zamjene vijećnika odrađene prema zakonu.

Procedura
- Ne tvrdimo da nešto nije u redu, ali želimo vidjeti je li sve bilo po proceduri, jesu li bile urudžbirane ranije zamjene 3 dana prije i jesu li bile ovjerene kod javnog bilježnika, kao što se to sada traži, obrazlagali su iz SDP-a. Naime, Krunoslava Tarandeka, izabranog na HNS-ovoj listi, koji nije bio niti na konstituirajućoj sjednici, već je na toj sjednici zamijenila Marjetka Farkaš. Ovu je vijećnicu potom zamijenila sadašnja HNS-ova vijećnica u Vijeću Slavica Horvat. Za nju sada SDP tvrdi kako nema verificiran mandat i da je zapravo nelegalno u Vijeću. To dovodi do velikog problema jer se velika većina odluka na vijeću u Vratišincu u pravilu donosila sa 7 glasova “za” i 6 “protiv”. Vijećnici SDP-a sada tvrde da su zapravo sve odluke od prve sjednice u ovom sazivu do danas nelegalne jer je izglasavanju pridonio glas nelegalno postavljene vijećnice!
S obzirom da u Općini Vratišinec vlast drži “neprincipijelna koalicija” HNS – HDZ, jedina oporba je SDP. Koalicija HDZ – HNS ima ukupno 7 vijećnika (5 HNS i 2 HDZ), a SDP šest vijećnika i pojedinačno je ta stranka osvojila najviše mandata na proteklim izborima. Međutim, koaliranjem s HDZ-om, HNS je sačuvao vlast, pa ima svog predsjednika Vijeća i načelnika, a HDZ zamjenika načelnika i zamjenika predsjednika Vijeća. Tako tijesna razlika između vladajućih i oporbe izvor je stalnih napetosti, a na protekloj je sjednici to naprosto eksplodiralo jer predsjednik Vijeća, nakon što su se SDP-ovi vijećnici vratili sa zatražene desetominutne stanke, nije dopustio da se rasprava širi, već je dao na glasanje izvješće mandatne komisije, na što je svih 6 vijećnika SDP-a napustilo sjednicu. Okrnjeno Vijeće nastavilo je rad i u roku od deset minuta, bez rasprave i jednoglasno, odradilo sve točke dnevnog reda.
V.Trstenjak

Tražit će očitovanje Ministarstva
Upitana što će dalje poduuzeti, Biserka Tarandek rekla nam je da će se prvo obratiti Uredu državne uprave radi službenog očitovanja, a potom i resornom Ministarstvu. Dok se situacija ne razjasni, neće sudjelovati u radu Vijeća.

Izvor: 2969