Arhiva 23.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Optužnica protiv bivšeg ravnatelja Graditeljske škole Zorana Pazmana

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u četvrtak je pred Županijskim sudom u Varaždinu podignulo optužnicu protiv 65-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave. Prema neslužbenim informacijama, radi se o bivšem dugogodišnjem ravnatelju Graditeljske škole Čakovec Zoranu Pazmanu. 

 

Kako je objavilo Odvjetništvo, okrivljenika se tereti da je od prosinca 2009. do ožujka 2012. godine, kao ravnatelj srednje škole; bez suglasnosti nadležnog ministarstva i županije kao osnivača škole, bez odluka školskog odbora, suprotno odredbama zakona i Kolektivnog ugovora; naložio da se njemu i pojedinim nastavnicima, administrativnom i nenastavnom osoblju uz plaću isplaćuju i novčani iznosi za koje nije postojao nikakav pravni temelj, te da je sredstva riznice trošio za plaćanje čistača, kuhara, domara i ložača, koji su zbog obavljanja vlastite djelatnosti škole morali raditi u povećanom opsegu iako nije bilo dostatnih vlastitih sredstava za njihovo plaćanje. Na opisani način okrivljenik je sebi i pojedinim zaposlenicima te vanjskim suradnicima škole pribavio nepripadnu materijalnu dobit i pričinio štetu za nadležno ministarstvo, školu i županiju veću od 510.000 kuna. 

 

Kako bi prikrio opisano postupanje, okrivljenika se tereti da je u mjesečnim obrascima koje je dostavljao ministarstvu vezano uz obračun plaće tijekom 2010. godine lažno prikazivao iznose isplaćenih sredstava uvećanih za poreze i doprinose za rad prijavljen ministarstvu, tako da je upisivao veće iznose od onih koji su stvarno isplaćeni na ime zakonitog rada pojedinog zaposlenika.

 

List Međimurje inače je prvi još u rujnu 2013. godine pisao o navodnim malverzacijama u Graditeljskoj školi, odnosno da je Policijska uprava međimurska nakon dovršene istrage, DORH-u protiv Pazmana podnijela nekoliko kaznenih prijava. Školski odbor Graditeljske škole u prosincu iste godine Pazmana je razriješio dužnosti ravnatelja. Opširnije o čitavom slučaju čitajte u tiskanom izdanju Lista Međimurje već od ponedjeljka poslijepodne. 

 

 

Izvor: 3117