Arhiva 16.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Orban je spreman, kao i žica na mostovima kod Goričana

Orban je spreman, a i žica u Goričanu! Odluči li se mađarski premijer Viktor Orban na radikalan potez, već u petak navečer mogao bi potpuno zatvoriti granicu prema Hrvatskoj.

U petak ujutro prisustvovao je sastanku Europskog vijeća. Sa šefovima država raspravljao je o izbjegličkoj krizi te je s njega izašao tek djelomično zadovoljan.

Kako je nakon sastanka Europskog vijeća izvijestila mađarska Vlada, zadovoljan je odobrenjem akcijskog plana kojim bi Tursku zainteresirali da ne dozvoljava odlazak izbjeglica (prvenstveno sirijskih) sa svoga teritorija.

- U isto vrijeme, drugi dio sastanka bio je neuspješan jer se nikako ne može znati kad će taj plan biti proveden. A do tad, grčko-turska granica trebala bi biti zatvorena. Mađarski prijedlog oduvijek je bio da ujedinjeno krenemo na jug i tamo štitimo granice, što bi olakšalo položaj Makedonije, Srbije, Hrvatske i same Mađarske. Nisu uspjeli u ovome, još nema dovoljno snage i odlučnosti te političke volje kako bi se djelomično ili potpuno preuzela odgovornost za granicu od Grčke, koja je ne može braniti - izjavio je Orban nakon sastanka.

 

Kako će završiti sastanak?

Ovdje valja napomenuti da je uoči sastanka Europskog vijeća najvaljivao kako je granicu s Hrvatskom, ne bude li zadovoljan, u mogućnosti zatvoriti za samo sat vremena. Upitan nakon sastanka o mađarsko-hrvatskoj granici, kazao je: "Vratit ću se u Budimpeštu u petak oko podneva. Nakon toga, u ranim poslijepodnevnim satima, nazočit ću Vijeću za nacionalnu sigurnost, koje će usvojiti potrebne odluke." Mađari su, dodaje, spremni za uspostavu istu razinu kontrole i zaštite granice kakvu su uspostavili prema Srbiji.

 

Inače, već nekoliko tjedana na graničnim prijelazima u Međimurju, tj. na dva mosta preko rijeke Mure kod Goričana, sve je spremno za taj čin. Uz kolnik postavljene su metalne ograde i bodljikava žica, spremna za razvlačenje. S osobom iz Međimurja dobro upućenom u tijek događaja i njegove sigurnosne aspekte popričali smo o mogućim posljedicama zatvaranja granice.

 

Ovise o Merkelici

- Mislim da je sve povezano s time hoće li Njemačka zatvoriti svoje granice. Orban si želi isprazniti Mađarsku. Ima određeni broj izbjeglica koje će u tom slučaju proslijediti. A mi ih imamo još 3.000 i u tom bi slučaju brzo prešli 10 tisuća. A ako Mađarska zatvori granicu, učinit će to i Slovenija, i oni su u prostoru Schengena, a mi upadamo u velik problem - ispričao nam je naš izvor. No, dodao je, zatvaranje granice ne znači nužno i nemogućnost prolaska Hrvata u Mađarsku i obrnuto.

- Vjerojatno bi se kroz ogradu propuštali građani EU, samo nešto sporije, a potpuna blokada uspostavljala bi se tek ukoliko bi do određenog prijelaza doista i stigao kritičan broj izbjeglica. Postoji i mogućnost da doista zatvori sve osim jednog prijelaza, tko zna kojeg, pa na njega stavi vojsku i policiju - kaže naš izvor.

 

Češki vojnici u blizini

Inače, kako doznaje list Međimurje s terena, s mađarske strane starog graničnog prijelaza, prije nekoliko tjedana dovezen je veći broj kontejnera. Mještani koji rade uz granicu kleli su se da je tamo bio i kontigent Čeških vojnika, u sklopu suradnje Višegradske skupine. Iako su pojedini mediji objavili kako Mađarima u tom slučaju ne bi asistirale strane trupe, sama mađarska vlada jutros je to demantirala.

- Prije sastanka Europskoga vijeća Višegradska skupina izdala je priopćenje kojim apelira na sve članove da osiguraju pomoć Mađarskoj, kako ne bi bila prisiljena sama braniti svoje granice - objavili su Mađari.

Izvor: 3155