Arhiva 18.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

OREHOVČANI PROZIVAJU ROME: Mi se mučimo, oni kradu!

Ništa novog nije se moglo čuti na sastanku koji je prošli utorak sazvao načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal zbog problema koji se u toj, ali i drugim sredinama u čijem se susjedstvu nalaze romska naselja, ponavlja svake godine. Čim na poljima, ali i u povrtnjacima, počinju sazrijevati prve poljoprivredne kulture, krenu i krađe nasada. Čine ih mahom Romi, tvrde proizvođači, dok pripadnici spomenute nacionalne manjine prebacuju lopticu i tvrde da kradu Hrvati. Načelnik Bukal, na sam zahtjev proizvođača, okupio je poljoprivrednike te predstavnike Roma i Policijske uprave međimurske. Načelnik strepi od incidenata.
- Svake je godine isto. Ovih dana upali su nam čak i u povrtnjak te pokrali salatu. No, ovisno o razdoblju, kradu i luk, krumpir, kukuruz. Jednu parcelu ogradili smo bodljikavom žicom, ali to nije rješenje jer ju lako precvikaju - žali se poljoprivredni proizvođač Mirko Plaftak.
Njegov kolega Franjo Držanić svjedoči kako mu je, osim samog povrća, s parcele ukraden i dio sustava za navodnjavanje, a iz dvorišta nafta te traktorski akumulator.
- Pet puta zvao sam policiju, napravili su zapisnik, no, nemam informaciju da je netko uhvaćen. Pobrali su mi i praktički čitav nasad mladog luka. Uhvatio sam jednu mladu Romkinju koja je prevozila 30 kilograma - ogorčen je Držanić.
U sličnom tonu nastavlja i Miljenko Požgaj:
- Kradu male količine, no, dok je sezona - svakodnevno, pa se nakupi. Ima ih puno, neka svatko uzme 5 do 10 kilograma - štetu ubrzo mjerimo u tisućama kuna.
Sastanku je prisustvovao i načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević koji ističe kako je policija svjesna problema, izraženog i u drugim naseljima.
- Tijekom noći obilazimo polja, no, nema nas dovoljno da 24 sata budemo svugdje - kaže K. Jurčević.
Krađe poprimaju organizirani kriminalni biznis.
- Utvrdili smo da se uglavnom krade radi daljnje prodaje. Robu odvoze na zelenu tržnicu u Zagreb. I prijašnjih godina postavljali smo punktove na cestama prema Zagrebu, zaticali mnogo vozila koja su prevozila povrće, no, očito su dobro pripremljeni za kontrole.
Oni, naime, doista kupe recimo 300 ili 500 kilograma krumpira, imaju račune i potrebne papire. No, s istom dokumentacijom prevoze više dana i onu zaista kupljenu, ali potom i ukradenu robu, dok je nemoguće dokazati njeno podrijetlo, odnosno utvrditi odakle je - pojašnjava Jurčević.
Nisu samo Romi?
Premda nitko od prisutnih na sastanku nije ustvrdio kako su počinitelji krađa isključivo Romi, njihovi predstavnici pitaju se zašto se proziva samo pripadnike te manjine. Velibor Balog je Rom, ali i poljoprivredni proizvođač koji i sam trpi štete od krađa:
- Meni su krali Romi, djeca bez nadzora, no, ima i ljudi iz sela koji čine isto i također preprodaju robu.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3034