Arhiva 06.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

OREHOVICA: Slučaj Stjepana Kolara - kad zakaže pravosuđe!

Osamdesetjednogodišnji Stjepan Kolar i njegova supruga Stanislava obratili su se našem uredništvu zbog problema vezanog uz svoju parcelu u Orehovici kojem se niti nakon 26 godina ne nazire kraj!
- Ne mogu graditi na svojoj zemlji koju sam herbal i na kojoj moj mlađi sin želi podići kuću i farmu od 1986. zato što me ignoriraju na Sudu i ne žele riješiti slučaj koji su davno zapetljali s odvjetnicima i ljudima iz policije i ondašnje Mjesne zajednice. Još krajem osamdesetih, sve sam uredio za gradnju, ali dozvolu nisam dobio. Smeta mi susjedova ograda i problem bi nestao onog trenutka kad bi se ta ograda maknula. Međutim, susjed to odbija. Godine 1991. o svom sam problemu pisao tadašnjem predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu. Godinu dana nakon toga, sporna je ograda uklonjena i dobivam građevinsku dozvolu - priča Stjepan Kolar kojem devedesetih godina započinje novi ciklus starog problema za koji danas krivi korumpirane ljude na položajima. Sporna ograda ponovo je podignuta, a Stjepan i njegova supruga u visokoj životnoj dobi ne mogu mirno spavati. Od koga god zatraže pomoć, opet sve “crkne” u pravosudnom kanalu, tj. na mjestu gdje su i spetljali ovaj stari čvor. Gledajući kroz obimnu dokumentaciju, ova priča izgleda poput stranica Markesovog romana Sto godina samoće - sve vrvi od imena, sudbina i prikrivenih namjera.
ZVAT ĆU MINISTRA!
Stjepan Kolar ne odustaje. Obraćao se svim predsjednicima RH, ministrima, Sudu u Strasbourghu, domaćim sudovima, odvjetništvima... Uzalud. Najsvježiji dopis je očitovanje Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu iz kojeg je Stjepanu Kolaru odgovoreno: “Ovo državano odvjetništvo je zaprimilo posebno izvješće PU međimurske, Odjela kriminalističke policije, u prilogu kojeg se nalazi dopis načelnika Općine Orehovica zajedno s Vašom izjavom u odnosu na nepravilnosti u radu odgovornih osoba Općinskog i Županijskog suda u Čakovcu i drugih, a vezano uz parcelizaciju zemljišta u mjestu Orehovica. S obzirom da je ovo državno odvjetništvo već donijelo odluku, o kojoj ste uredno obaviješteni, a uvidom u naknadno dostavljenu dokumentaciju, nisu utvrđene nepravilosti, koje bi upućivale da je počinjeno kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti, spis je stavljen u arhiv” (u potpisu Ana Trstenjak, zamjenica Općinskog državnog odvjetnika).
Stjepan Kolar ne posustaje i najavljuje - pohod ministru Ranko Ostojiću.
POKUŠALI SMO
POMOĆI
Prilikom našeg razgovora kod spornih parcela, stiže i načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal:
- Desetak godina gospođa i gospodin Kolar dolaze u Općinu i mole za pomoć i posredovanje u rješavanju ovog starog problema. Pokušavamo im olakašti put k nadležnima, prije svega pravosuđu u kojem je cijeli slučaj i zapetljan, uzimajući u obzir da je riječ o rješivom problemu te o ljudima starije životne dobi koji zbog tog problema ne mogu normalno živjeti, i to dulje od dva i pol desetljeća! Pozivao sam sve strane iz spora te predstavnike pravosuđa na zajedničke sastanke, dobivali smo obećanja iz nadležnog suda da će problem biti riješen, no - oni koji su nam dali riječ, obećanje nisu održali - rekao nam je načelnik Bukal.
Željka Drljić

Izvor: 2993