Arhiva 14.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Orsag: Poljoprivrednici nisu dobili novac!

Zahtjev za povrat 9,7 milijuna kuna Ministarstvu poljoprivrede, koje je Međimurska županija 2001. godine dobila kako bi ih u poslovnoj banci iskoristila kao polog za kratkoročno kreditiranje različitih projekata u poljoprivredi, zapalio je na prošloj županijskoj skupštini žestoku raspravu između aktualnog župana Ivice Perhoča i bivšeg župana Josipa Posavca.
Posavec je raspravu isprovocirao pitanjem zašto se poljoprivrednicima još duguje poticaje (županijske) iz 2008. godine.
DIGLI ŽIVAC ORSAGU
Počeli su u raspravi – kako se to obično kaže – ispadati kosturi iz ormara. Perhoč je Posavcu konačno izravno stavio pod nos da je taj novac potrošio na poljoprivredne poticaje, a sad njemu prigovara što ne dijeli jednako poticaje, a zatekao je gomilu Posavčevih dugova u Županiji.
No, objašnjenje da je novac, koji je trebao biti vraćen Ministarstvu poljoprivrede, podijeljen poljoprivrednicima dignulo je živac Zlatku Orsagu, predsjedniku Hrvatske poljoprivredne komore - Županijsko-regionalne komore Međimurja, koji za aktualnog i bivšeg župana ima jednostavno pitanje – gdje je novac, gospodo – jer:
ŠTO SMO DOBILI, MI SMO VRATILI
- Sve što se govori o novcu koji je Ministarstvo poljoprivrede stavilo na raspolaganje za bankovni dopozit kojim se osiguravalo dijeljenje kredita poljoprivrednicima točno je, samo želimo objašnjenje gdje je završio novac nakon što su krediti vraćeni!
Po onome što govori, župan Perhoč izgleda ima krivu informaciju da je novac od depozita teškog 9,7 milijuna kuna naknadno završio u poljoprivrednim poticajima. Bivši župan Posavec zna dobro da nije, ali se pravi nevješt!
I ja sam bio među korisnicima kredita koji su se tada davali poljoprivrednim gospodarstvima i mi smo svi, pod prijetnjom ovrhe, te kredite uredno vratili!
I STVARNO – GDJE VAM JE TAJ NOVAC?
- Znači, novac je bio na raspolaganju za povrat Ministarstvu. Ali očigledno nije vraćen, zašto, druga je stvar. Nije istina da je poljoprivrednicima podijeljen u poticajima! Zar više nitko ne zna čitati završne obračune proračuna?!
Dovoljno je pogledati završni obračun proračuna za 2005. i 2006. godinu u kojem se lijepo vidi: za 2005. godinu planiralo se 1,3 milijuna kuna poticaja poljoprivrednicima, a isplaćeno je upola manje, samo 514.298 kuna! Godinu kasnije, dakle 2006. planirano je za subvenicije, ne samo poljoprivrednicima, već i obrtnicima te malim i srednjim poduzetnicima, ukupno 1,5 milijuna kuna, a isplaćeno je 1,335.422,09 kuna. Kada bi bila istina, što misli župan Perhoč da je novac podijeljen u poljoprivredne poticaje, onda bi se to vidjelo u završnim obračunima, zar ne?
Da su oba navedena iznosa dobili samo poljoprivrednici, a ne s poljoprivrenicima skupa i obrtnici, mali i srednji poduzetnici, onda bi to bilo 1,849.720,09 kuna. Znači da do iznosa zaduženja od 9,7 milijuna kuna fali još 7,850.279,91 kuna! To je točna matematika, pa onda, molim lijepo – gdje je novac, gospodo?
Marijan Belčić

Izvor: 2968