Arhiva 26.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ORSAG: Zbog podcjenjivanja vatrogasaca, nisam mogao spavati!

Na godišnjoj izbornoj skupštini DVD-a Sveta Marija pred gotovo 500 vatrogasaca Zlatko Orsag, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, pohvalno je govorio o međimurskim vatrogascima, rezultatima njihova rada i njihovoj prepoznatljivosti na razini države. Vrlo emotivno osvrnuo se i na nedavnu izjavu saborske zastupnice Sunčane Glavak (HDZ) koja je javno istupanje Jadranke Kosor, bivše premijerke i predsjednice HDZ-a, komentirala riječima kako HDZ nije tamo neko vatrogasno društvo, pa da svatko govori što hoće.
- To me vrijeđa i boli. Kada sam ovo neki dan čuo, vjerujte, cijele noći nisam mogao spavati. Bio sam uvrijeđen i ponižen u ime svih vatrogasaca - rekao je Orsag.
Naime, izjava Sunčane Glavak kako HDZ nije neka udruga građana ili dobrovoljno vatrogasno društvo omalovažila je značaj svih udruga u Republici Hrvatskoj koje promiču interese građana, a prvenstveno svih članova dobrovoljnih vatrogasnih društava koji svoj posao odrađuju volonterski, dakle besplatno, štiteći pritom živote građana i materijalna dobra, izlažući se pogibelji svakim izlaskom na intervenciju.
Podsjećamo uvaženu saborsku zastupnicu da je broj članova dobrovoljnih vatrogasnih društava u Republici Hrvatskoj veći od 62.000. Biti vatrogasac u RH zanimanje je od najvećeg povjerenja, a za svoj trud i požrtvovnost vatrogasci su ove godine primili i nagradu “Ponos Hrvatske”.
- Jako mi je žao i ispričavam se. Usporedbu s vatrogasnim društvom iskoristila sam slikovito i nisam mislila nikoga uvrijediti - rekla je novinarima u Saboru Glavak.
Kako bi potkrijepila to da joj “na kraj pameti nije bilo uvrijediti vatrogasce”, Glavak je novinarima pokazala i amandman koji je početkom prošle godine uložila na prijedlog proračuna za 2012. Tada je za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu zbog ‘općedruštvenog značaja zaštite ljudi i imovine te pružanja pomoći’ tražila dodatnih gotovo šest milijuna kuna, no, vladajući joj amandman nisu prihvatili.
Mladen Grubić

Izvor: 3018