Arhiva 17.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

OŠ DOMAŠINEC: Gnjili krumpiri i gnjili odnosi

Proteklog je tjedna na otpadu završila oko tona i pol krumpira koji su mještani Domašinca i Kvitrovca odvojili od svog uroda i darivali Osnovnoj školi Domašinec za potrebe školske kuhinje. Krumpir su polovicom listopada po selu skupljala djeca sedmih i osmih razreda, zajedno s domarom Škole, ravnateljem, romskim pomagačem i nekoliko učitelja, pa je tako skupljeno oko 110 vreća krumpira koji je uskladišten u podrumu Stjepana Krnjaka iz Dekanovca čija je kćerka zaposlena kao školska kuharica (trenutno na bolovanju) prvo u Područnoj školi Dekanovec, a onda ju je ravnatelj Tihomir Cvrtila samovoljno, kasnije se pokazalo i protupravno, preselio u matičnu školu Domašinec.
Krumpir koji su mještani darivali u kuhinji je korišten tek mjesec dana, a ostatak je ostavljen u Krnjakovom podrumu, da bi iz njega bio odvezen tek nakon što su novinari, na Krnjakov poziv, počeli “njuškati”. Ali, zajedno s gnjilim krumpirom, na vidjelo su izašli i “gnjili” odnosi unutar Škole. Počelo se šuškati o samovolji ravantelja Cvrtile, mobingiranju djelatnika...
- Ovo je sramota, sirotinja je od usta odvajala da bi olakšali prehranu svoje djece u školskoj kuhinji, a oni se tako ponašaju. Skoro tona i pol krumpira koji je skupljen po selu sada trune u mom podrumu, a da od siječnja prošle godine niti kilu krumpira nisu odvezli. Od koga je Škola kupovala krumpir cijelo drugo polugodište budući da su ga djeca imala na jelovniku? Od mene ga sigurno nisu vozili. To nije igra, ljudi su od svoje muke odvajali, da bi se sada netko tako ponašao. Zadnjih sedam vreća krumpira iz mog je podruma odvezeno 11. siječnja, početkom drugog polugodišta, u jednom nam je dahu ispričao Krnjak koji je gotovo godinu i pol dana uređivao i okoliš Škole umjesto kćerke kuharice kojoj je tu obvezu ravnatelj nametnuo, kao i spremačicama, po sistemu “uzmi ili ostavi”. Održavanje zelenih površina oko Škole nalazi se isključivo u opisu poslova radnog mjesta domara – ložača, na što je ravnatelja Cvrtilu upozorila i Uprava za inspekcijske poslove.
I inače je školska kuhinja u OŠ Domašinec bila problematična, a problemi nisu prestali niti kada je nabavljena nova kuhinja jer se pokazalo da samo jedna kuharica nije dovoljna za opsluživanje tolikog broja djece, a tome treba dodati i i poseban jelovnik za učitelje i osoblje Škole... Posebno se pripremalo dvadesetak ručkova za učitelje, što je izravno kršenje članka 68. Zakona o odgoju i obrazovanju, te još oko 180 obroka za učenike. Prema Državnom pedagoškom standardu, jedan kuhar može odraditi minimalno 70 objeda ili 270 mliječnih obroka dnevno, što je daleko ispod “norme” koju je odrađivala kuharica u OŠ Domašinec.
Viši prosvjetni inspektor koji se pozabavio tom poblematikom donio je rješenje kojim OŠ Domašinec naređuje da od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatraži suglasnost za zapošljavanje bar još jednog kuhara.
Navodno je to odrađeno, ali nismo uspjeli provjeriti jer je ravnatelj Tihomir Cvrtila, kojem smo ponudili da čujemo i njegovu stranu priče, odbio komentirati optužbe na svoj račun. (V.Trstenjak)

Izvor: 2938