Arhiva 21.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

OŠ ŠENKOVEC: Biogeneratori i ravnateljica van iz škole!

U sportskoj dvorani Osnovne škole Petar Zrinski u Šenkovcu 12. siječnja trebao je biti održan grupni sastanak roditelja nezadovoljnih zbivanjima u toj odgojno-obrazovnoj ustanovi koju polaze njihova djeca. Svi oni, njih oko 150, morali su promijeniti mjesto održavanja skupa. Vrata škole bila su zaključana, pred njom je bilo vozilo zaštitarske tvrtke, a u školi zaštitari. Oganizator skupa, roditelji djece Klaudija Perhoč i Saša Horvat, ujedno i član Školskog odbora, našli su zamjenski prostor u sali restorana Enđi u Šenkovcu.
600 POTPISA
NA PETICIJI
Roditelji, na čelu s već spomenutim dvojcem, prethodno su organizirali potpisivanje peticije za uklanjanje biogeneratora atlanta iz škole. Potpisalo ju je gotovo 600 osoba, roditelja i onih koji ih podržavaju. Na Facebooku je prikupljeno čak 900 potpisa. Na skup su pozvali i ravnateljicu Zvezdanu Tresku, bivšu predsjednicu Školskog odbora Jelenu Fus te međimurskog župana Ivicu Perhoča. Župan je opravdao svoj izostanak obiteljskim razlozima te na skup poslao dožupana Matiju Posavca čiji je resor školstvo. Ravnateljica smatra da su sazivači skupa nekompetentne osobe koje nemaju pravo sazivati skup te člana Školskog odbora Horvata nazvala takoreći kriminalcem. Svoj izostanak, zajedno s predsjednicom Školskog odbora Jelenom Fus, nije opravdala. Uz to, policiji je dan ranije dojavljeno da se sprema prosvjedni skup, pa su organizatori sat i pol proveli u PUM-u dogovarajući sve kako bi se skup neometano odvijao.
Organizatori skupa na samom početku su izvijestili prisutne da su taj dan u prijepodnevnim satima bili u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te kod pravobraniteljice za djecu. Međutim, kako su rekli, nisu baš puno postigli jer iz Ministarstva su rješavanje problema prebacili na osnivača ustanove, odnosno Međimursku županiju.
Cilj organizatora bio je da ravnateljica pred roditeljima odgovori na pitanja o problemima kojih je u školi i previše. No, kako se ona nije odazvala, organizatori su predložili da roditelji iznesu sve što ih muči i što im smeta vezano uz obrazovanje njihove djece te da se nadležnima upute zahtjevi i zaključci sa skupa.
Tako se krenulo s pitanjem uklanjanja biogeneratora. U diskusiji je rečeno da ravnateljica za njih govori kako koriste djeci. Postavljeno je pitanje zbog čega to nije bilo rečeno prije njihove nabave. Zašto su oni ugrađeni bez da je u školi itko znao za to i zbog čega je na njih utrošeno toliko novca, a da nije potvrđena i ispitana njihova djelotvornost. Moglo se čuti da škola ima znatno veće probleme i potrebe za ulaganje sredstava od bigeneratora. Polazi je i jedno invalidno dijete, 18 djece s disleksijom i disgrafijom te još desetak onih s kojima je potreban individualan rad. Novac su (a radi se o oko 100 tisuća kuna uloženih od 2007. godine, op.a.), rečeno je, mogli iskoristiti za ugradnju dizala za invalidno dijete ili za olakšavanje njegovog odlaska u toalet, kao i na brojne druge potrebnije stvari. Primjerice, na tjelesnom 100 metara djeca trče u Ulici Zrinskih jer nemaju sportske terene, a sredstva se troše na biogeneratore.
BEZ ODLUKE ŠKOLSKOG ODBORA
Klaudija Perhoč pročitala je pismo koje je skupu uputio Miljenko Hajdarović, nastavnik šenkovečke škole koji je, zajedno s Vladimirom Novakom, prilikom popisa u školi evidentirao biogeneratore i pokrenuo pitanje opravdanosti ulaganja u njihovo postavljanje. Opravdao je svoje nepisustvovanje skupu predavanjem koje je u isto vrijeme imao u kulturnom institutu British Council u Zagrebu. Horvat je dodao i da je Županija imala saznanje da je odluku o ugradnji atlanti donio Školski odbor. No, na skupu je bio prisutan Siniša Golub, član Školskog odbora u bivšem sazivu, u kojem su bioenergatori i ugrađeni te je rekao:
- Odgovorno tvrdim, a zajedno sa mnom u Odboru je tada bio i Juraj Gregor, da Školski odbor nikada nije raspravljao o biogeneratorima niti je o njima donosio bilo kakvu odluku. Treska je bila ravnateljica još kad sam ja išao u 7. razred osnovne škole, a sada imam 33 godine. Ovo joj je, znači, već peti mandat. Na zadnjem izboru niti nije imala protukandidata, tako da smo je mi u Školskom odboru morali izabrati. Nismo imali drugu mogućnost – rekao je na kraju Golub.
PRODAVANJE MAGLE
Saša Horvat skup je izvijestio i o rezultatima očitovanja o znanstvenoj utemljensti uređaja atlanta koje su organizatori skupa zatražili od doc dr. sc. Dejana Vinkovića s Odjela za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta splitskog Sveučilišta. On je doktorirao na području geofizičkih zračenja i, pojednostavljeno rečeno, istaknuo je Horvat, atlante procijenio kao prodavanje magle.
ZA SMJENU
RAVNATELJICE
Klaudija Perhoč i više roditelja predložilo je da se u zahtjeve uključi i zapošljavanje pedagoga na neodređeno vrijeme te da se u školi provede ponovni temeljit inspekcijski nadzor.
Dalje je u razgovoru netko od roditelja konstatirao da mu se čini da je vlasnica šenkovečke škole Zvezdana Treska, a ne Županija te pitao mogu li roditelji ili netko drugi pokrenuti postupak da se ona smijeni. U drugoj diskusiji postavljeno je pitanje nije li 100.000 kuna utrošeno na gluposti dovoljan razlog za to da netko odgovara i hoće li tko za to odgovarati i vratiti utrošen novac.
Odgovor na to pitanje dao je Matija Posavec rekavši da Županija obavlja inspekcijski nadzor u školi koji će ovih dana biti i završen te će se župan o svemu očitovati i povući potrebne poteze nakon toga.
Jedan od roditelja diskutirao je na sljedeći način:
- Dosad nisam imao ništa protiv ravnateljice, ali imam sada, kada nisam pušten u školu koju polaze moja djeca. Zanima me kako se u školi troše sredstva i kao roditelja i kao onog koji ta sredstva izdavaja i osigurava. Zanima me jesu li igdje drugdje u Hrvatskoj ili u svijetu u školama ugrađeni ti uređaji. Ne znamo koliko uopće oni zapravo stoje. Možda je ravnateljica dio utrošenog novca spremila u svoj džep.
U kakvim mi to vremenima živimo kad se moramo bojati i ne puštaju nas u školu? Ravnateljica je angažirala zaštitare. Pitam - čijim novcem ih je platila? Tražim da se utvrdi tko je platio zaštitare.
Roditelji su postavili i pitanje legalnosti izbora za nova vijeća roditelja usred školske godine koje je pokrenula ravnateljica. Netko od prisutnih konstatirao je da se vidi da je Treska glavni i odgovorni krivac za zbivanja u školi, ali i da ima utjecaj u svim važnim institucijama, pa iz svega izlazi kao pobjednica. Jedna je majka istaknula da djeca u školi ne smiju niti potrčati i odmah ih se za to smatra zločestima te zapitala ima li što prirodnije od toga da potrče.
Skup je završen pitanjima roditelja smiju li oni angažirati zaštitare da ravnateljici zabrane ulaz u školu te može li Županija osigurati uvjete da se sljedeći sastanak roditelja održi u školi.
Na kraju je zaključeno da se hitno sazove novi sastanak roditelja na kojem će biti prisutni međimurski župan i ravnateljica, da se atlante odmah izbace iz škole te da se zaposli pedagog na neodređeno vrijeme. Posljednji od zaključaka odnosi se na pokretanje zahtjeva za smjenu ravnateljice na prijedlog roditelja, a uz pomoć članova Školskog odbora.
R. Topličanec

NEČASTITI U OSNOVNOJ ŠKOLI

Saga o problemima u OŠ Petar Zrinski Šenkovec nastavlja se i dalje. Roditelji učenika sastali su se proteklog tjedna i zatražili uklanjanje bioenergatora atlanta iz škole. Na skupu je postavljeno i pitanje izrazite samovolje i bahatosti ravnateljice Zvezdane Treske koja ne želi, ili se ne usudi izaći, pred roditelje čija djeca polaze školu i odgovoriti na pitanja koja ih zanimaju.
Ponaša se kao da je škola njena prćija, pa i s medijima i Županijom kao osnivačem ustanove kontaktira jedino uz pomoć svog odvjetnika. Zbog čega i čemu taj i takav stav, ukoliko je sve rađeno po zakonu i propisima, kako to ona tvrdi. Mnogo su toga roditelji okupljeni na skupu u restoranu Enđi stavili na dušu čelne osobe škole u Šenkovcu. Sarmotno je, kako su rekli, da oni, čija djeca polaze tu školu, ne mogu u njoj niti održati sastanak. Skup je, naime, trebao biti održan u školskoj sportskoj dvorani, ali i usprkos intervenciji od strane Županije, roditelji su u srijedu naišli na zaključana ulazna vrata škole. Uz to, ravnateljica je unajmila i zaštitare. Na skupu je s pravom postavljeno pitanje čijim novcem će oni biti plaćeni, njenim privatnim ili će to učiniti školskim novcem koji izdvajamo svi mi.
Ponašanje kakvo ona iskazuje primjereno je jedino staroegipatskim faraonima koji su bili apsolutni vladari svega u svojoj državi. Takav njen stav još bi možda i mogao biti razumljiv da vodi nekakvu privatnu tvrtku ili privatnu ustanovu. No, kao ravnateljica javne ustanove, za čiji rad, uključujući i njenu plaću, sredstva izdvajamo svi mi koji radimo, to si ne smije dopustiti. Tim više što je se tereti za novac koji je bez znanja roditelja i nastavnika utrošila na sprave za čiju efikasnost u sprečavanju negativnih zračenja ne postoje čvrsti dokazi. Pojedini roditelji na skupu su postavili i pitanje je li dokazano da oni možda ne štete djeci. Ispitivanje rezultata nakon postavljanja atlanti nikad niti nije povedeno, jedino je ravnateljica na jedinoj konferenciji za tisak, koju je sazvala, rekla da je sada u školi manje nastavnika koji boluju od karcinoma. Isto je tako rekla i da je jedna kolegica, koja dugo nije mogla zanijeti, ostala trudna po postavljanju biogeneratora. Ima li to veze s biogeneratorima ili ne, zaključite sami.
No, situacija oko biogeneratora samo je na površinu izvukla brojne druge probleme u toj školi. Saznalo se da u njoj ne vladaju baš idilični odnosi. Sudeći prema pismu roditelja, koje je stiglo u uredništvo Međimurja, ravnateljica provodi sustavan mobing nad dijelom učitelja. Godinama se u školi ne zapošljava pedagog na neodređeno, nego samo na određeno vrijeme, mada je posljednja pedagoginja, koja je imala sve potrebne uvjete za to, otišla iz te škole upravo iz razloga što nije zaposlena na neodređeno. Priča se da Treska čuva to radno mjesto za sebe ukoliko na skorom reizboru ne bude ponovo izabrana na mjesto ravnatelja. To je čak, rečeno je na skupu, i izjavila javno za jedan medij. Postoji dokumentacija da je, osim što je potrošila oko 70 tisuća kuna za biogeneratore, svake godine za njihovo servisiranje plaćeno po 19 tisuća i nešto kuna, odnosno iznos za koji odluke može donositi sama. Nakon svega što se dogodilo, roditelji su uz pomoć člana Školskog odbora zatražili i smjenu ravnateljice.
Na sve spomenuto može se pridodati i stranačku pripadnost i netrpeljivost aktera ove priče. Ravnateljica je članica HDZ-a, a nastavnici Vladimir Novak i Miljenko Hajdarović, koji su razotkrili javnosti dio problema u školi, su u HNS-u. Novak je istovremeno načelnik Općine Šenkovec, tako da je Zvezdana njemu šefica u školi, a on njoj u Općini. Da ne pričamo opet da je Saša Horvat (HNS), koji je jedan od roditelja koji traže da se atlante izbace iz škole, donačelnik u Općini Šenkovec i član Školskog odbora.

P.S. Dok Zvezdana šuti, tko zna što ćemo još sve saznati o njenom radu, a ako se ona oglasi, i o radu drugih aktera u ovoj priči. Možda će sve jednom konačno razriješiti nadležne institucije kojima je predana sva potrebna dokumentacija i od kojih zasada nema odgovora. One će pročešljati i financijsku stranu, ne samo spomenutih neobičnih, nego vjerujemo onda i uobičajenih troškova i ulaganja u toj školi, s ciljem utvđivanja njihovog namjenskog ili nenamjenskog trošenja. Zbog, naravno, čistih računa bez kojih nikad neće biti, ako već ne ljubavi, a ono barem normalnih odnosa u toj ustanovi.

Izvor: 2856