Arhiva 09.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

OŠ ŠENKOVEC: Ravnateljica zaposlila vlastitog sina!

Na adrese Međimurske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poslan je dopis u kojem se ravnateljicu OŠ “Petar Zrinski” u Šenkovcu Vesnu Kalšan proziva zbog navodnog nepotizma. Na njezin prijedlog, Školski je odbor u radni odnos primio učitelja povijesti - sina joj Janka Kalšana.
Na javni natječaj za radno mjesto učitelja povijesti javila su se 23 kandidata, a svoja dodatna četiri učiteljska sata u šenkovečkoj školi mladi je učitelj Kalšan počeo odrađivati 21. rujna.
U razgovoru s Vesnom Kalšan za list Međimurje dobivamo odgovor kako je javni natječaj legitiman, a stavovi Školskog odbora usklađeni s orijentacijom rada Općine Šenkovec.
- Dopis koji kola putem elektronske pošte od prve do zadnje točke netočan je i obiluje lažima. Smeta me što se moje imenovanje ravnateljicom stavlja u politički kontekst. Mene nijedna stranka nije imenovala, a natječaj za učitelja povijesti u našoj školi bio je legitiman. Janko je primljen na četiri sata dopune, na što po zakonu ima pravo - kaže Vesna Kalšan.
Janko Kalšan bio je stipendist Općine Šenkovec, a u ožujku ove godine zaposlenje s nepunom satnicom - 19 od potrebna 24 sata, dobio je u Osnovnoj školi Strahoninec.
- Školski ga je odbor prihvatio i stoga što je iz Šenkovca. Gledalo se i na putne troškove jer ovo doba krize traži da se misli na sve. Pored toga, Janko je bio stipendist Općine Šenkovec i jedan od članova Školskog odbora naglasio je da će radom u školi na određeni način vraćati lokalnoj zajednici - rekla nam je u svojoj izjavi Vesna Kalšan.
Ta čarobna -
dopuna satnice
Upravo su dopune satnice u učiteljskim krugovima česta tema razgovora, pa ravnatelji u pravilu znaju u kojoj od škola predmetni nastavnici rade s nepunim satnicama.
Prostora za manipulacije je dovoljno. Tome na kraj, zasad, ne može stati ni Ured državne uprave u Međimurskoj županiji kojem su škole obvezne prijavljivati potrebe ili prestanak potrebe za djelatnikom.Sustav kontrole prijavljivanja potreba škola prema UDU-u ne postoji, sve se (naravno) temelji na presumpciji poštivanja zakonske regulative. Zadaća UDU-a je da posreduje u podacima kako bi se kadrovska pitanja rješavala među školama, s raspoloživim kadrom bez pune norme. Međutim, to UDU-u nije i cilj. Cilj je uvođenje sustavne kontrole jer Ured nema preciznih podataka. Zašto? Zato što školski ravnatelji ne prijavljuju stvarne potrebe i stanje stvari, čime ostavljaju prostor za autonomno djelovanje pri odabiru budućih suradnika.
- Članak 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisuje da su škole dužne Uredu državne uprave i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prijaviti potrebu i prestanak potrebe za radnikom. UDU ne koordinira rasporedom učitelja koji nemaju pune norme, to nije u našoj nadležnosti - kaže za list Međimurje Nives Kolarić-Strah iz Službe za društvene djelatnosti UDU-a.
Sve je legitimno
Usprkos spomenutim mogućim statusnim rješenjima između školskih ustanova, dakle dopunama satnice, škole mogu i ne moraju objavljivati javne natječaje kojima traže djelatnike. Jasno je, za svakoga tko traži posao ovakvi natječaji predstavljaju priliku za zaposlenje, no, iza njih se vrlo često krije nečija dopuna satnice. Rekli bismo laički da je natječaj varka, no - sve je legitimno.
- Škola ne mora objaviti natječaj. Zakon propisuje da radni odnos s radnikom koji je u školskoj ustanovi zaposlen na neodređeno nepuno radno vrijeme iznimno može biti zasnovan ugovorom o radu i bez natječaja, do punog radnog vremena - ističe Nives Kolarić-Strah.
Tko prvi, njegov
posao!
Zaključuje se da je dopuna satnice Janku Kalšanu u šenkovečkoj školi posve legitimna.
Međutim, preispitivanju je podložno i pitanje - je li OŠ Strahoninec u ožujku ove godine imala mogućnost dati dopunu satnice nekom od već postojećih nastavnika povijesti bez pune norme? Saznajemo da takvih učitelja ima.
Uvid u okolnosti pod kojima je Janko Kalšan zaposlen u OŠ Strahoninec daje povod za propitivanje, no, ravnateljica Jelena Okun situaciju uopće ne smatra problematičnom.
- Naš učitelj povijesti preminuo je u subotu i u ponedjeljak smo morali imati zamjenu. Kolegica me nazvala i pitala ima li slobodnog mjesta?
Pozvala sam Janka i dala mu priliku da radi na određeno vrijeme, 60 dana, bez natječaja, na što imam pravo. Pokazao se dobrim, pa sam ga, u dogovoru s nastavnicima i roditeljima, zaposlila.
Ne vidim u čemu je problem, tri je godine bio nezaposlen - kaže za list Međimurje ravnateljica OŠ Strahoninec Jelena Okun.
Dobre namjere ravnateljice Okun tako su ostale u sjeni onoga što izjavljuje - da je posao dobio onaj za koga se prvog nazvalo.
Aleksandra Ličanin

ŠTO KAŽE ZAKON?

Radni odnos u školskoj ustanovi zasniva se ugovorom o radu na temelju natječaja.
Iznimno, radni odnos može se zasnovati ugovorom o radu i bez natječaja na određeno vrijeme, kada obavljanje poslova ne trpi odgodu, do zasnivanja radnog odnosa na temelju natječaja ili na drugi propisani način, ali ne dulje od 60 dana.
O zasnivanju i prestanku radnog odnosa odlučuje ravnatelj uz prethodnu suglasnost školskog odbora, a samostalno u slučaju kada je zbog obavljanja poslova koji ne trpe odgodu potrebno zaposliti osobu na vrijeme od 15 dana.
Ako se školski odbor ne očituje u roku 10 dana od dostave zahtjeva za suglasnošću, smatra se da je suglasnost dana.

Izvor: 2998