Arhiva 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Osmi dani dobravskog ljuka

Više od pedesetak izlagača iz nekoliko hrvatskih županija našlo se u nedjelju, 31.kolovoza na 8. danima dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, a organizirali su je Općina Donja Dubrava i Društvo za biološko i dinamičko gospodarenje Duga. Pokrovitelji su bili Ministarstvo poljoprivrede i Međimurska županija. Svečano otvaranje upriličeno je u dvorištu palače Zalan, a načelnik Općine Dražen Miser rekao je kako organizatori žele dobravski ljuk sačuvati kao robnu marku. Pohvalio je sve koji rade na očuvanju te tradicije. Dr. sc. Josip Haramija, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva, rekao je kako ovaj proizvod zaslužuje svoje mjesto na hrvatskoj sortnoj listi. Manifestaciju je službeno otvorio međimurski župan Matija Posavec koji je naglasio kako ona zaslužuje da je se visoko pozicionira na turističkoj i gospodarskoj karti Međimurja, a i šire.

Nakon svečanog otvaranja, u općinskoj vijećnici svi su imali prilike degustirati tridesetak tradicijskih jela, kao i jela od luka, a spravile su ih članice Udruge žena Donje Dubrave. Na bogatom stolu bili su kolač s lukom, pita s lukom, pit od luka, sira i špinata, klipić s lukom, ječmena kaša s lukom, torta od povrća, gibanica od luka i krumpira, pljeskavica od luka, juha od luka…

U okviru programa, zanimljivu prezentaciju o luku održali su učenici OŠ Donja Dubrava, dok je tradicionalno dobro posjećeno predavanje o ljekovitostima i nutritivnim svojstvima luka imao stalni posjetitelj sajma Željko Sobotka, prof., koji uvijek ističe kako je poznata  staroslavenska izreka da luk liječi mnoge bolesti, u što su se mnogi uvjerili, a svi znamo da je neizostavan dio u pripremi hrane. Svoj doprinos priredbi zdrave hrane dali su i članovi Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava i mjesni KUD Seljačka sloga, dok je kotoripski slavuj Zvonimir Dravec predstavio svoj nosač zvuka Zastanite vure. Ova manifestacija ove je godine nadmašila sve dosadašnje, čime je zauzela značajno mjesto  na karti sajmova ekološke proizvodnje u Hrvatskoj. Stoga pohvale organizatorima i pokroviteljima, posebno Josipu Sabolu, ekološkom proizvođaču i idejnom začetniku ove manifestacije, koji je, poklanjajući županu na dar košaru s ekološkim proizvodima, rekao da će mu njen sadržaj dati dodatnu vitalnost.

 Mladen Grubić

Izvor: 3098