Arhiva 31.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Osniva se Centar za interventnu kardiologiju

Na kolegiju upravitelja regionalnih bolnica (Koprivnica, Varaždin i Čakovec) pokrenuta je inicijativa za osnivanje Centra za interventnu kardiologiju čije bi sjedište, po svoj prilici, bilo u Čakovcu. Čakovec ima izvjesne prednosti pred ostalim gradovima, a hoće li Centar uskoro i zaživjeti, ovisi o mnogo faktora, prije svega o desetak milijuna kuna, koliko bi otprilike trebalo osigurati za projekt.
- To je definitivno nešto što je od interesa za ovu regiju, objašnjavao je svoju inicijativu na kolegiju međimurskih (grado)načelnika, održanom proteklog tjedna u Belici, Miroslav Horvat, dr. med., sanacijski upravitelj Županijske bolnice Čakovec. Horvat je podsjetio da je još 2004. godine Međimurska županija prepoznala problem koronarne bolesti srca, odnosno srčanog infarkta, kao jedan od javno-zdravstvenih prioriteta.
- Koronarna bolest srca u svim je županijskim dokumentima upravo tako, kao prioritet, i prepoznata. 2005. godine ušli smo u mrežu zbrinjavanja pacijenata s akutnim infarktom, što je do sada, uz određene probleme, dobro funkcioniralo. Zbog tog projekta, smrtnost od srčanog infarkta smanjena je za 50 posto. Medicina napreduje, zahtjevi su sve veći, a stručni zahtjev sada je da svaki pacijent koji doživi srčani udar mora biti na operacijskom stolu u roku od 90 minuta. Mi niti uz najbolju volju i organizaciju, te vremenske okvire u ovom trenutku ne možemo ispoštovati.
Zato je i pokrenuta inicijativa o osnivanju Centra za kardiologiju. Županijska bolnica Čakovec u ovom trenutku ima izvjesne preduvjete po kojima bi se takav regionalni centar mogao formirati upravo ovdje. Na raspolaganju imamo 250 četvornih metara prostora u suterenu nove zgrade Bolnice koji se može preurediti za tu namjenu. Također imamo i povoljnu kadrovsku strukturu, dvojicu kardiologa subspecijalista, manualno vrlo vještih, koji su voljni uključiti se u projekt, iznio je doktor Horvat svoju ideju i zamolio (grado)načelnike za podršku.
Naravno da bi za opremanje prostora trebalo osigurati dosta novca, a prema prvim računicama, cijeli bi projekt koštao otprilike deset milijuna kuna. Nitko ne traži da ove tri županije same osiguraju novac, ali nekakva inicijalna sredstva, uz podršku politike, dobro bi došla. Punu podršku projektu, uz upit što se događa s najavljenom nabavkom novog CT uređaja dao je i župan Matija Posavec. Doktor Horvat potvrdio je da je novi CT prioritet budući da je sadašnji tehnološki zastario, međutim, “zapelo” je na postupku javne nabave koja je nakon žalbe poništena. Postupak nabave ponovo je pokrenut, pa bi “uskoro” i to trebalo biti gotovo.
V.Trstenjak

Nema ukidanja odjela

Doktor Horvat demantiraoje je informacije o ukidanjima odjela u ŽB-u Čakovec.
- Bilo je konstatacija o ukidanju, odnosno premještanju nekih odjela, ali toga do sada nije bilo. Sustav zdravstva je vrlo dinamičan i podložan je promjenama... Ne bih volio da se politizira hoće li se nešto maknuti iz Bolnice ili ne. Smjer sancije ne ide u smjeru ukidanja odjela, potvrdio je sanacijski upravitelj. (vt)

Izvor: 3053