Arhiva 18.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Osnovci iz Podturna koračali stazom glagoljice

Ove školske godine Osnovna škola Podturen u šestim razredima provodi projekt Stazom glagoljice. Voditeljice projekta, učiteljice hrvatskog jezika Maja Hajdarović i Tajana Gašparić, u suradnji s Blaženkom Križan, učiteljicom likovne kulture, na zanimljivim književnim i likovnim radionicama s djecom uče o pismenosti u Hrvata. Posljednje dane toploga ožujka iskoristili su za dvodnevnu terensku nastavu, kako bi sadržaje o glagoljičkim spomenicima obradili na mjestu na kojem su i nastali.
U pratnji učiteljica hrvatskog jezika i ravnateljice Marijane Cerovec, posjetili su osnovnu školu u Fužinama, špilju Vrelo, Sveučilišnu knjižnicu u Rijeci i istraživali Aleju glagoljaša čijih je 11 spomenika postavljeno od Roča do Huma, najmanjeg grada na svijetu. Drugog dana izleta posjetili su Pomorsku školu u Bakru te razgledali gradske znamenitosti.
Osim vožnje brodom na otočić Košljun, ostaje u pamćenju pogled na idiličnu zelenu oazu koja okružuje ljetnikovac, danas franjevački samostan čiji je atrij poslužio kao scenografija za nekoliko epizoda serije Larin izbor. Boravak na Krku završili su posjetom Jurandvoru jer je Bašćanska ploča, dragi kamen naše pismenosti, upravo tamo nađena u crkvi svete Lucije. Mnogo prikupljenog materijala poslužit će za uređenje zidnih novina, postavu izložbe, prodajnog štanda i snimanje filmske reportaže.
Ovo pozitivno iskustvo pokazuje kako nastava i školsko gradivo mogu biti zanimljivi, a učenje zabavno.
Maja Nedeljko, 8.a

Izvor: 3077