Arhiva 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Užina usprkos tome što novac ne stiže

OSNOVNE ŠKOLE NOSE TERET NEMOĆI GRADA ČAKOVCA

U Gradu Čakovcu na čekanje su stavili i djecu iz socijalno ugroženih obitelji kojima su sufinancirali školsku užinu i time, očigledno u financijskom škripu u kojem su se našli, pobrkali prioritete. Čekanje se oduljilo, a škole s područja Grada Čakovca troše vlastite resurse i snalaze se kako znaju, ne dopuštajući da djeca ostanu bez obroka. Krenula je i priča kako će Grad ukinuti ovu stavku zbog financijsko-recesijskih problema, no to nam je demantirao dogradonačelnik Veselin Biševac.
- Rebalansom proračuna 80.000 kuna predviđeno je za ovu namjenu, no isplata kasni, i to nije tajna. Školama ćemo isplatiti sredstva za užinu čim budemo u mogućnosti - kaže Biševac.
U III. osnovnoj školi vlastita sredstva usmjerili su za pokrivanje troškova, no zaliha i mogućnosti nema puno. Za ovaj mjesec, kaže ravnateljica Mirjana Friganović, su se snašli, međutim, pitanje je hoće li moći i ubuduće. U ovoj su školi zbog novonastale situacije napravili popis djece te prema procjenama razrednika odredili kategoriju najugroženijih kojima treba pomoći u financiranju užine.
U I. OŠ u Čakovcu, saznajemo, nisu dopustili da ijedno dijete ostane gladno. Pokrivaju se teško, ali djeca iz najugroženijih obitelji dobivaju i “repete” ako zatraže, a kad ostane, nađe se i pokoji paketić hrane za doma.
U OŠ Kuršanec u delikatnoj su situaciji jer ne mogu pomoći svima, a ako odrede djecu kojoj će iz vlastitih sredstava platiti užinu, to će odmah tražiti cijelo romsko naselje. I to je stvarnost ove škole. No, ravnateljica Marija Tepalović kaže da nije primijetila znatno smanjenje broja učenika koji se hrane u školi, osobito ne među romskom djecom. U ovoj su školi plaćanja užine roditelje oslobodili za treće, četvrto i svako sljedeće dijete.
Ni u Osnovnoj školi Ivanovec nije lako:
- Kako iz Grada Čakovca nisu izvršili uplatu još od prošle školske godine, bojali smo se da nam 40-ak učenika iz socijalno najugroženijih obitelji ne ostane bez užine te smo morali poduzeti sve što je u našoj moći da upravo ta djeca ne ostanu bez obroka koji im je često i jedini topli obrok u danu. Među njima smo 6 učenika koji žive u najtežim uvjetima oslobodili plaćanja užine na teret škole. Za ostale se snalazimo angažmanom ljudi iz Školskog odbora, a planiramo i humanitarne akcije, bude li potrebno. Za djecu iz Štefanca i Ivanovca uputili smo molbe u Općinu Mala Subotica te u mjesne odbore navedenih naselja - rekla nam je ravnateljica Ksenija Korent.
Željka Drljić

Izvor: 2846