Arhiva 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Osumnjičen da je državu oštetio za više stotina tisuća kuna

Policijska uprava međimurska potvrdila je za list Međimurje informaciju da ja Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu podnijela kaznene prijave protiv Gradskog poduzeća Stanorad d.o.o. Čakovec i odgovorne osobe u toj tvrtki. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su spomenuto trgovačko društvo i njegova odgovorna osoba počinili kaznena djela „zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju“ i „povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“.
Kako smo već nedavno pisali, kriminalistička istraga u Stanoradu provedena je temeljem nalaza Državne revizije i po nalogu DORH-a. Navodne nepravilnosti i malverzacije u spomenutoj tvrtki na čijem je čelu godinama Andrej Gregorec (61), šogor pokojnog bivšeg gradonačelnika Čakovca Branka Šalamona, u kuloarima, ali i političkim krugovima spominju se već dulje vrijeme. Stanorad kao pravna osoba i direktor Gregorec sada su zaradili kaznene prijave.

Sporna prodaja dva stana
Po neslužbenim informacijama, za policiju i Općinsko državno odvjetništvo sporna je kupoprodaja dva stana u vlasništvu Stanorada. U tvrtki, prema osnovanoj sumnji, nisu prikazali sav prihod od njihove prodaje, čime je automatizmom i država zakinuta za dio poreza.
Navodno je riječ o materijalnoj šteti od nekoliko stotina tisuća kuna. Podsjetimo, Stanorad je, osim što je upravitelj zgrada, i graditelj te je proteklih godina gradio zgrade po sistemu gradskog POS-a, da bi zatim stanove nudio na prodaju. Andrej Gregorec unatrag je više od deset godina često bio i meta kritika oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću - zbog rodbinskih veza s Brankom Šalamonom i zbog zapošljavanja vlastitog sina na jednoj od rukovodećih pozicija u Stanoradu.
Protiv Gregorca su se i ranije spominjale različite prijave. Međutim, kako je rekao u razgovoru za list Međimurje ovo ljeto, to mu smješta konkurencija, odnosno građevinski lobi.
Stanorad je u međuvremenu zatražio i predstečajnu nagodbu.
- Ta priča počela je još 2007. godine, kad smo imali kontrolu porezne uprave. Otkriveni su nedostaci i morali smo platiti razliku. Na to smo uložili žalbu, no, nije prihvaćena. Konkretno, stanovi u našoj zgradi na sajmištu nisu se prodavali tempom koji smo planirali, pa smo kasnili s plaćanjem poreza Tako nam je određeno da platimo 170.000 kuna glavnice i oko 320.000 kuna kamata. Porezna uprava ponudila nam je mogućnost nagodbe putem otpisa kamata, što je po zakonu moguće. To smo prihvatili te dobili rješenje da platimo glavnicu, što je u većem dijelu i riješeno, rekao je Gregorec.

Stambena pričuva sigurna?
Stanorad, osobito u posljednje vrijeme, kritiziraju i brojni stanari, osobito oni iz takozvanih zgrada solidarnosti u kojima je u pojedinim stanovima zatvoren plin jer je dimnjačar utvrdio oštećenje dimovoda. Žale se zbog činjenice što posebno moraju plaćati sanaciju te pitaju gdje je novac koji godinama plaćaju na ime stambene pričuve.
No, pričuva je, kako je ljetos za naše novine rekao Gregorec, sigurna.
„Pričuve građana nalaze se na više od 250 računa, što je i broj zgrada kojima upravljamo, a u njima se nalazi ukupno 6.000 stambenih jedinica. Računi su zaštićeni i nemaju veze s nagodbom niti s našim poslovanjem.
Mi iz Stanorada smijemo ih koristiti samo uz supotpis, odnosno suglasnost predstavnika zgrade, a oni ih, putem interneta, mogu i kontrolirati u svakom trenutku.
Možemo si posuditi manju svotu, ako se dogovorimo s njima, a zatreba nam da bismo ostali likvidni. S računa suvlasnika zgrada inače dobivamo proviziju od 10 posto plus PDV. Ukupna pričuva godišnje iznosi oko 8,500.000 kuna. Od toga je naše oko milijun i pol, čime se pokrivaju troškovi poslovanja i plaće 15 zaposlenih,“ tvrdi direktor Stanorada.

Velimir Kelkedi

Gregorcu se fotelja opasno ljulja

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač podnošenje prijave protiv Andreja Gregorca nije želio komentirati, rekavši da o spomenutom nema nikakvih službenih saznanja. Ono što zna jest da se u Stanoradu provodila kriminalistička istraga, no, o njenim rezultatima nema ništa službeno.
- Neka nadležne institucije odrade svoj posao, a onda ću vidjeti što dalje učiniti, napominje Kovač.
No, iz dobro upućenih izvora doznajemo da nova gradska vlast, osobito nakon smrti Branka Šalamona, a s obzirom i na nove okolnosti, nimalo nije sklona Andreju Gregorcu, pa je lako zaključiti da se dugogodišnjem direktoru Stanorada fotelja opasno ljulja.(vk)

Izvor: 3056