Arhiva 19.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

OTIŠAO (I) TOMISLAV IVKOVIĆ: Uršanić i Vuljanko su tražili da igraju "njihovi" igrači

Završetak prvenstvene sezone i tek 15. mjesto na tablici, čekanje odluka Arbitraže i IO-a HNS-a oko licence i daljnjeg statusa, samo su neki od trenutno vrlo aktualnih problema čakovečkog još uvijek prvoligaša. Najnoviji pak je problem ostavka trenera Tomislava Ivkovića koji je tako postao već treći trener koji je tijekom protekle sezone napustio trenersku klupu čakovečke momčadi (prije njega to su učinili Mario Ćutuk i Srećko Bogdan). Razloge odlaska Ivković je iznio na konferenciji za novinare, bio je vrlo konkretan i objektivan, pokazalo se da je za kratko vrijeme na klupi Čakovčana dobro upoznao situaciju u klubu i uočio najznačajnije probleme, koji nisu od jučer.
- Sa svima sam tijekom svog kratkog boravka u Čakovcu bio otvoren, spreman za razgovor, zahvaljujem svima na suradnji. Zahvaljujem i ostalim članovima stručnog stožera, posebno igračima koji su i u teškoj situaciji u kojoj je klub pokazali volju raditi i trudili se postići dobre rezultate. Da na kraju nisu bili dobri svi smo za to krivi podjednako, i sada nakon svega tvrdim da imamo kvalitetan sastav koji vrijedi više nego to pokazuje položaj na tablici. Nažalost dan nakon završetka prvenstva i odlaska na odmor odgovorni u klubu pokazali su svoje pravo lice, kada nisu došli na dogovoreni zajednički sastanak i ručak prije odlaska na odmor. Da nam iznesu i objektivno prikažu situaciju oko daljnjeg statusa, da nam se isplati obećana jedna plaća. Ovakvim odnosom odgovornih oni ne zaslužuju voditi klub, ne žele sagledati probleme igrača, istovremeno preko svojih “izaslanika” traže od mene da igraju “njihovi” igrači (spomenuo je imenom i prezimenom dopredsjednika Marijana Uršanića i člana uprave Vuljanka), to međutim kod mene ne prolazi. Sretan sam i zadovoljan što sam šest tjedana bio trenerom ove momčadi, odlazim čista obraza, bio sam međutim “Generalić” kada sam pri dolasku u klub povjerovao nekim odgovornim članovima uprave. Ako se klubu želi dobro treba povući radikalne poteze, ja više ne želim borbu s vjetrenjačama dok su neki ljudi u klubu pa je bolje da se rastanemo, moja je misija kao trenera završena, završio je Tomislav Ivković.
• Na konferenciji za tisak bili su i igrači: Cicero Lima, Zoran Lesjak, Danijel Mađarić i Mario Darmopil, već četiri sezone stožerni igrač. Jedno vrijeme i kapetan momčadi, koji se biranim riječima obratio prisutnima:
- Šteta da odgovorni u klubu nisu bili na zakazanom sastanku i objasnili nam problematiku, istovremeno i naš daljnji status kao i status kluba u novoj sezoni. Mi igrači svjesni smo svojih grešaka, mogli smo biti bolje plasirani, bilo je međutim i grešaka drugih, radili smo u teškim uvjetima pa sve to prije početka nove sezone treba postaviti na pravo mjesto. Nadam se da nisam nikoga ovim uvrijedio, samo sam pokušao objasniti neke stvari i potaknuti odgovorne na akciju da u buduće nama igračima i trenerima posvete više pažnje te da ako se nešto obeća onda to treba i izvršiti.
• Direktora Stjepana Hamonajca pitali smo zašto nije bio nikoga od odgovornih na sastanku s igračima i trenerima. Dao nam je ‘zanimljiv’ odgovor da “nitko nije bio upoznat da će se sastanak održati” (?!). Nije nam odgovorio kada i da li je u planu održati sjednicu uprave, obavijestio nas je međutim da su dali svog predstavnika za Arbitražu, da su tražili uvid u odluke Komisije za licenciranje jer tu nije sve “čisto”, da je igračima u međuvremenu izvršena doznaka jednog dijela plaća te da je iz resornog ministarstva dobiveno “zeleno svijetlo” oko početka provođenja privatizacije kluba.
• Sportski direktor Miljenko Dovečer spomenuo je da će pripreme za novu sezonu početi 14. lipnja ako se ostane u Prvoj ligi, a 1. srpnja ako klub bude u novoj sezoni igrao u Drugoj ligi. Oko pak plasmana na kraju protekle sezone bio je kratak:
- Za to su potrebne detaljnije analize, mogu kratko reći da je sezona iako smo imali kvalitetan igrački kadar bila neuspješna. Čekamo odluku Arbitraže i IO HNS-a da znamo budući status. No jedno je sigurno, moramo se u odnosu kako smo do sada radili poboljšati daljnji rad i djelovanje, posvetiti više pažnje igračima i struci. Gdje pak smo previše nestrpljivi pa smo tijekom sezone promijenili tri trenera. Trebamo iznaći i više financijskih sredstava, možda privatizacija nešto riješi. Nije dobro što se nitko od odgovornih nije prije odlaska na odmor igračima objasnio njihov daljnji status i kako im riješiti probleme. Zbog svega toga treba brza akcija odgovornih, najavljena sjednica uprave i održavanje izvanredne Skupštine treba biti polazna točka. Da početak nove sezone dočekamo organizacijski, stručno i financijski spremni, da se ne ponove greške iz protekle sezone.
Josip Freiler

Izvor: 2873