Arhiva 02.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 20.02.2017. 08:02.

Otkriveno obnovljeno Spomen obilježje 34. inženjerijske bojne

U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, Spomendana na Zrinske i Frankopane, a povodom 20. godišnjice VRO „Bljesak“, Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec organizirala je dva događaja. Prvi je donio otkrivanje obnovljenog Spomen obilježja ustroja 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske u bivšoj vojarni u Čakovcu koje je obnovila Udruga u suradnji s Graditeljskom školom Čakovec i uz pomoć Međimurske županije. Ta je bojna bila prva inženjerijska postrojba HV, ustrojena 23. rujna 1991. godine, angažirana u svim značajnijim akcijama HV tijekom Domovinskog rata. Tijekom njenog postojanja, u njoj je bilo angažirano više od 1700 osoba, a u 2011. odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za svoj doprinos.

„Ovime ne samo da se prisjećamo svih naših branitelja, već obilježavanjem VRO „Bljesak“ ujedno svi zajedno u okviru Dana Međimurske županije dokazujemo svoj pijetet i poštovanje prema našim herojima, ali i akciji u kojoj je u samo 31 sat oslobođeno preko 500 četvornih kilometara teritorija Republike Hrvatske“, rekao je međimurski župan Matija Posavec i pohvalio 34. inženjerijsku bojnu koja pokazuje svoj svrhu, nekada u obuci ročnika u poslijeratnom razdoblju, a danas u edukaciji mladih uz tematiku Domovinskog rata. 

Upravo su to pokazali na tribini „Doprinos postrojbi HV iz Međimurja uspješnoj provedbi VRO „Bljesak“ u prepunoj svečanoj dvorani Muzeja Međimurja, na kojoj su, baš kao i na otvorenju izložbe artefakata iz Domovinskog rata, sudjelovali i učenici završnih razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomske i trgovačke te Tehničke škole Čakovec. 

 

Izvor: 3131