Arhiva 12.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

OTKUP PŠENICE: Poljoprivrednici bi više od 1,35 kn za kg

U četvrtak, 5. srpnja Čakovečki mlinovi otvorili su pristup svojih istovarnih rampi za otkup pšenice roda 2012. godine. Kao i do sada – pravila su manje-više poznata: u otkup se uzima sva ponušena pšenica, a pšenica tzv. standardne kvalitete (kao obračunski standard) računa se ona s vlagom od 13,5%, hektolitarskom masom od 76 kg/hl, uz 5% primjesa.Cijena koju Čakovečki mlinovi nude za standardnu kvalitetu pšenice je 1,35 kuna za kilogram, a poljoprivredna gospodarstva novac za pšenicu predanu u otkup imaju na računu nakon proteka dva radna dana od dana predaje pšenice.
Ulaz na istovarno mjesto kod čakovečkih silosa otvoren je svaki dan, između 6 i 21 sat.
Za pšenicu koja se predaje na polog u Čakovečke mlinove također je postavljen standard: mora biti zdrava, nezaražena biljnim bolestima ili štetnicima, podobna za uporabu u mlinskoj industriji za proizvodnju ljudske hrane, a ne smije imati vlagu višu od 21% niti primjesa više od 8%. Kointinuirano se u silos uzima i raž, ali samo ona koja je s vlagom zrna ispod 13,5%.
S obzirom na vremenske prilike, poljoprivrednici su jedva dočekali da se otvori otkup, pa je već u četvrtak ujutro, prije svanuća, praktično bio blokiran promet iz pravca Buzovca prema Čakovečkim mlinovima, a krkljanac koji je nastao morali su raščišćavati prometni policajci. Uz traktore s prikolicama, u krug silosa ulaze i kamioni prikoličari, ali kad se jednom uspostavio red, stvari su krenule glatko.
Što kažu proizvođači?
Zanimljivo – poljoprivrednici baš nisu zadovoljni otkupnom cijenom, ali nema niti vike, rasprava, strpljivo čekaju svoj red i za novine smireno komentiraju...
Stanko Domiter iz Trnovca Bartolovečkog:
- Godinama preko Drave dovozim pšenicu u Čakovečke mlinove jer uvijek imaju najbolje uvjete otkupa. Cijena je druga stvar.
Premalo je ipak 1,35 kuna, fer cijena bi bila od 1,5 do 1,6 kuna, zato sad dajem pšenicu na polog. Imam tu oko 1,7 tona, možda će kasnije biti bolja cijena ili uzmem brašno... Ovako i onako, to mi je plodoredna kultura...
Zoran Toplek iz Ivanovca:
- Imamo pšenicu na četiri hektara i čini mi se da je ove godine super urod, preko pet tona po hektaru... Mislim da bi bilo pošteno da je otkupna cijena bar 1,4 kune.
Čini mi se da bi to bilo obostrano prihvatljivo i nama proizvođačima i otkupljivačima. Dio pšenice dat ću u otkup, dio na polog. Mi smo na ovom području još dobri – godinama imamo najbolje uvjete otkupa.
Franjo Butek iz Trnovca Bartolovečkog:
- Imam skoro 15 kilometara od kuće do silosa, ali isplati se doći. Sad je 1,35 kuna otkupna cijena, a kad je netko bio zadovoljan s otkupnom cijenom?!
Nama u proizvodnji sve je otišlo gore, samo naše cijene stagniraju i mi seljaci uvijek moramo čekati milost nekog trećeg kad prodajemo... Da je i kuna i pol za kilogram pšenice, trgovci bi nam brzo i tu cijenu obezvrijedili podizanjem naših troškova. Svake godine imam do tri tone pšenice i oko tone ječma i uglavnom sve dajem na polog...
Stanislav Kerovec iz Sivice:
- Ovo je pšenica moje žene, pa mi je svejedno pošto je... Šalim se! A kuna trideset pet? Stvarno bi bolje pasalo 1,5 kuna za kilogram, toliko da se nama koji smo na polju prizna troškove i trud. Imam na prikolici možda nešto više od 2,5 tona, pa sve ide na polog za zamjenu. Tako nam se više isplati... Koga god pitate, svi će reći – bilo bi poštenije da se dala koja lipa više...
M. Belčić

Izvor: 2985