Arhiva 06.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

OTPAD: Zašto bi Piškornica vrijedila Podravcima, a Međimurcima NE?!

Skupština Koprivničko-križevačke županije na svojoj osmoj sjednici, održanoj 25. ožujka, donijela je odluku o kupnji poslovnih udjela u trgovačkom društvu Piškornica d.o.o. od Međimurske županije. Odluku je izglasala vladajuća većina jer je oporba, predvođena SDP-om, nakon burne rasprave napustila sjednicu. HSS-ovog župana Darka Korena oporba je upozoravala da se Međimurska županija nije uopće očitovala o tome prodaje li, ili ne, svoj udjel u Piškornici, a županu je zamjereno da je u cijeli postupak krenuo neprofesionalno i neozbiljno... Budući da Međimurska županija zaista nije donijela nikakvu odluku o prodaji udjela u Piškornici, a Koren je i pod cijenu velike svađe s opozicijom inzistirao da se odluka o kupnji udjela svejedno donese, može se pretpostaviti da su razgovori vođeni daleko od javnosti, a jesu li ispod žita sklapani nekakvi dogovori i tko je u njima sudjelovao, tek ostaje da se vidi. Međutim, međimurski župan Matija Posavec tvrdi da nikakvih razgovora o prodaji nije bilo, a po svemu sudeći, neće ni biti, bez obzira na dug Međimurske županije u iznosu od oko 430 tisuća kuna (u međuvremenu je taj iznos smanjen za  50-ak tisuća). Župan ipak potvrđuje da mu je Koren poslao iskaz interesa o stjecanju udjela u trgovačkom društvu Piškornica, odnosno, pismo namjere. Matija Posavec donošenje odluke susjedne županije sklon je tumačiti njihovim političkim preslagivanjima i odnosom između HSS-a, koji preko Korena drži Županiju, i Grada Koprivnice u kojem je na vlasti SDP-ova gradonačelnica. Koren se oštro protivi mogućnosti da Grad Koprivnica uđe u suvlasništvo Piškornice jer smatra da Županija u cijelom projektu dovoljno štiti interes Grada.

Europska komisija neće financirati Totovec?

To se zapravo ne bi trebalo odnositi na Međimursku županiju, međutim, “u pozadini” se ipak događaju stvari na koje međimurska politika nije na vrijeme reagirala, što će imati velike posljedice za budući model (i cijenu) zbrinjavanja otpada u Međimurju, a itakako se tiče svakog građanina. Naime, na zahjev Fonda za zaštitu okoliša i Europske komisije, Piškornica je naručila izradu Analize opravdanosti izgradnje pretovarnih stanica prema kojoj je Europska komisija spremna financirati dvije pretovarne stanice - Pretovarnu stanicu Varaždin i PS Zabok, a ostale bi se financirale preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Pretovarne stanice zapravo su tranzitne stanice na kojima se skuplja otpad prije konačnog zbrinjavanja na Piškornici. Totovec je trebao biti pretovarna stanica za Međimurje, a pošto je “ispao” s liste pretovarnih stanica koje će financirati Europska komisija, vrlo je upitno hoće li se to moći isfinancirati iz nacionalne strukture. Ne bude li Totovec pretovarna stanica, cijena odvoza otpada za Međimurce popet će se u nebo...

”Razna pisma namjere”

Prije nekoliko dana, na sjednici Županijske  skupštine, pitanje o Piškornici i dugu Županije prema ovoj ustanovi postavila je SDP-ova vijećnica Nadica Jelaš. Župan Posavec potvrdio je dug prema Piškornici, ali i opovrgnuo da je bilo razgovora oko prodaje županijskog udjela Koprivničko-križevačkoj županiji. Pismo namjere je stiglo i ništa više od toga - budući da o cijeloj toj priči ionako treba raspraviti i naša županijska skupština.

Jedno pismo namjere stiglo je i na adresu Grada Mursko Središće, a Piškornica Gradu nudi besplatnu (!) sanaciju odlagališta otpada Hrastinka, u Murskom Središću, koju su inspekcije zatvorile prije tri godine. O tome se raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća održanoj proteklog utorka. Vijeće je gradonačelniku Draženu Srpaku dalo zeleno svjetlo za daljnje razgovore.

Vlado Trstenjak

Izvor: 3088