Arhiva 15.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

OTVOREN TIC: Inkubator poduzetništva u bivšoj vojarni

Nakon šest mjeseci, koliko je trajala obnova i adaptacija jedne od zgrada na prostoru bivše vojarne Hrvatske vojske u Čakovcu, u ponedjeljak, 6. prosinca otvorena je prva od dvije planirane zgrade poslovnog inkubatora Tehnološko inovacijskog centra Međimurja.
Kapacitete, svrhu i djelatnost centra Matija Derk, direktor županijske razvojne agencije REDEA, u opširnoj prezentaciji predstavnicima županijskih vlasti, općina i gradova Međimurja, brojnim gostima iz institucija nacionalnog značaja i poduzetnicima predstavio je kao projekt koji bi u budućnosti trebao promijeniti gospodarsku sliku Međimurske županije, a vezom s Međimurskim veleučilištem biti jezgra novih studijskih grupa potrebnih međimurskom gospodarstvu.
Od čak 25 milijuna kuna, koliko vrijedi cjelovit projekt, okruglo 13 milijuna kuna uloženo je u dosadašnje uređenje TIC-a Međimurja, pri čemu je umješno korišten novac raspoloživ za takve projekte u Poslovno inkubacijskom centru Hrvatske (BICRO).
Zgrada koja je već spremna za usluge gospodarstvu prva je od dvije (na drugoj, susjednoj, radovi već traju, završetak se očekuje do proljeća iduće godine) u kojoj će TIC razvijati svoje djelatnosti. Međimurski župan Ivica Perhoč u obraćanju sudionicima svečanosti posebno je istaknuo da mnogi još nisu u stanju spoznati vrijednosti projekta koji kreće u život i njegova mogućeg utjecaja na razvoj Međimurja, a posebna mu je vrijednost što je započet kao ideja za vrijeme bivše županijske vlasti. Uz podršku svih političkih opcija, za aktualne bi vlasti trebao donijeti prve promjene gospodarske slike i prilika u Međimurju.
Državna tajnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva zadužena za malo i srednje poduzetništvo Tihana Kraljić pohvalila je Međimursku županiju kao predvodnicu u europeizaciji poslovanja i razmišljanja, a otvaranje TIC-a Međimurja – od vođenja projekta do realizacije - ocijenila primjerom otvaranja poslovnog inkubatora kakav bi se mnogima isplatilo slijediti.
Direktor BICRO-a Dalibor Marjanović spomenuo je da je TIC Međimurja jedan od šest već postojećih sličnih centara u Hrvatskoj, no u realizaciji tog projekta sve je napravljeno bez greške zahvaljujući razvojnoj agenciji REDEA. Dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, naglasio je – dajući podršku projektu – kolika je važnost povezivanja TIC-a s obrazovnim institucijama, prvo susjednim Međimurskim veleučilištem, a zatim i sa svima drugima. (MB)

Što TIC nudi?

Potencijalnim korisnicima usluga TIC-a – kao podrška što jednostavnijem i učinkovitijem početku poslovanja - u tom poslovnom inkubatoru na raspolaganju je specifična, visokotehnološka oprema i kvalitetna infrastruktura. Tu je na ukupno 1.346 m² uredskih i drugih prostora interaktivna prezentacijska oprema, brz pristup internetu - do 100 Mbps, radne stanice sa softverom za izradu mobilnih aplikacija, visokosofisticiran laboratorij s profesionalnom snimateljskom opremom, vrhunskim osvjetljenjem te snažnim radnim stanicama opremljenim profesionalnim softverom za 3D modeliranje, animaciju, rendering, zatim VoIP komunikacijski sustav, modularna konferencijska dvorana sa 100 sjedećih mjesta...
Razvojna agencija REDEA već je raspisala javni poziv za prijem u poslovni inkubator Tehnološko inovacijskog centra Međimurje poduzetnicima početnicima i drugim zainteresiranim pravnim ili fizičkim osobama koje djeluju u području visokih tehnologija i zadovoljavaju kriterije da iskoriste pogodnosti u subvencioniranju najma poslovnih prostora, u korištenju zajedničke infrastrukture koja olakšava početak poslovanja, savjetodavne usluge REDEA-e, mogućnost edukacije za poduzetnike početnike i poduzetnike u fazi rasta i razvoja...

Izvor: 2903