Arhiva 17.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Otvorena sezona obračuna u HDZ-u

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu neće poduzimati nikakve daljnje korake vezano uz prijavu protiv Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Međimurske županije.
Kako neslužbeno saznajemo, predsjednik ŽO-a Darko Horvat policiji je dao iskaz u kojem se pozvao na činjenicu da “sporni” detalji oko povjerenika još neformiranih općinskih odbora HDZ-a, koji su ujedno bili i izaslanici na općem saboru stranke, zapravo uopće nisu sporni i u skladu su sa Statutom stranke. U prilog ovome ide i dopis iz Općinskog državnog odvjetništa Čakovec, od kojeg smo tražili potvrdu informacije o istrazi i osnovu za njezino pokretanje. Općinski državni odvjetnik Davorin Zlatarek protekle nam je srijede potvrdio da je ODO postupalo po prijavi.
- Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu zaprimilo je podnesak bivšeg čelnika HDZ-a Međimurja Stjepana Hamonajca u kojem se tvrdi da je, vezano uz rad HDZ-a Međimurja, počinjeno kazneno djelo, radi čega je, sukladno zakonu, zatraženo provođenje izvida, a iz rezultata provedenih izvida nije utvrđeno postojanje elemenata kaznenog djela za koje se progon vrši po službenoj dužnosti te nije nađena osnova za daljnje državnoodvjetničko postupanje - odgovorio je općinski državni odvjetnik.
Iz policije su nam također potvrdili provođenje istrage. Kako god, dojučerašnji HDZ-ov istaknuti član Stjepan Hamonajec krenuo je u otvoreni sukob sa svojom bivšom strankom, a tko je sve od HDZ-ovaca (još) na njegovoj strani, još nije do kraja jasno. Hamonajec se tako našao na “drugoj strani barikada” i izgledno je kako mu Horvatu lojalni HDZ-ovci to nikada neće oprostiti.
Jedan visokopozicionirani HDZ-ovac, neposredno prije proteklih sjednica Predsjedništva i Županijskog odbora stranke, kada se najavljivao “puč” protiv Darka Horvata, najavu potencijalnog sukoba koji se kasnije i dogodio komentirao je riječima kako bi Hamonajcu bilo bolje neka šuti “jer ima dosta putra na glavi”. Tako vjerojatno nije slučajno što se ponovo počelo “potezati” i dvadeset godina staro pitanje o navodno nestalim milijunima skupljenima za kupnju oružja početkom rata. Neki u izravnu vezu s “nestalim novcem” dovode Hamonajca i drugove, a sam Hamonajec tvrdi kako je potpuno čist i da pozdravlja istragu. Zapravo, nakon našeg nedavnog teksta o oružju, Hamonajec je inzistirao neka ne odustanemo od traženja istine oko nestalog novca jer on nema što skrivati.
Brak iz interesa u međimurskom HDZ-u više nije moglo spasiti niti to što stranački igrači “svi o svima sve znaju”, pa možemo uskoro očekivati zanimljive priče budući da bi trenutno zatišje moglo biti tek uvod u sezonu političkih obračuna unutar međimurskog HDZ-a. Priča da je Hamonajcu “glave” došao jedan tekst objavljen u Međimurju priča je za malu djecu jer Hamonajec je i u “ozbiljnijim vremenima” bio puno glasniji i kritičniji prema svojoj stranci i stranačkim kolegama, a nije ga se “privodilo” pred stranačka tijela. Radi se o sukobu (za dio međimurskih HDZ-ovaca nikad prežaljene Pašalićeve opcije u koju su se do pobjede Ive Sanadera kleli HDZ-ovi međimurski izaslanici u autobusima na putu za Zagreb, u predvečerje općeg sabora na kojem je Sanader uz pomoć Glavaševih gorila pokrao glasove Pašaliću i postao predsjednik HDZ-a, a potom i premijer) i aktualne Karamarkove opcije koja kao da je još uvijek izgubljena u prostoru i vremenu. Horvat je definitivno Karamarkov čovjek, a jako mu treba koliko-toliko dobar rezultat na skorim lokalnim izborima jer “onima u Zagrebu” strašno smeta što je za HDZ u Međimurju već godinama rezervirano mjesto u oporbi. Nakon izbora tražit će se odgovornost, a otuda i nervoza među međimurskim HDZ-ovcima i pokušaj da se sa svih pozicija maknu neposlušni.
V.Trstenjak

Izvor: 2999