Arhiva 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Ovacije za međimurski kulturni amaterizam

U kulturno-umjetničkim društvima diljem Međimurja ljeto je bilo vrlo dinamično. Za naše kulturne amatere ne podrazumijeva se da je ljeto vrijeme opuštanja. Naprotiv, brojnim su se nastupima predstavljali na pozornicama u Županiji i cijeloj Hrvatskoj, a neki od folklornih sastava višekratno su putovali na nastupe u inozemstvo. Iz obilja nastupa posebno izdvajaju nastupe u Zagrebu, na jednom od najstarijih festivala - Međunarodnoj smotri folklora koja je održana po 48. put.

Respektabilna tradicija ove manifestacije po nečemu je ipak bila pionirska - Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb proglasili su je priredbom od nacionalnog značaja. U takvom je statusu sada održana po prvi put, a upravo je Međimurje bilo njezina tema.

Odjeci 48. međunarodne smotre folklora koja afirmira folklor, ali i specifične vrijednosti nacionalne kulture, još uvijek dolaze sa svih strana, zahvaljujući izuzetnoj organizacijskoj i medijskoj podršci. Međimurske folkloraše hvali se za izričaj, a osobito za potencijal koji ima u kulturnom amaterizmu i s kojim nedvojbeno prednjači u cijeloj zemlji.

- Smotra u Zagrebu u prvi plan ne stavlja samo folklorni ples, već i glazbeno, jezično i običajno izražavanje s kojim imamo svoje mjesto u okvirima svjetske kulturne baštine. Ovogodišnja Smotra bila je posvećena tradicijama Međimurja i kako je po prvi put održana pod imenom manifestacije od nacionalnog značaja, podrška je dolazila sa svih strana. Mi u Zajednici još uvijek dobivamo povratne informacije i pozive da se odazovemo novim projektima kulturnog amaterizma u Hrvatskoj. To pridonosi izvrsnom raspoloženju među međimurskim kulturno-umjetničkim društvima koja su nastupila u Zagrebu tijekom četverodnevnog programa. Tih je dana Međimurje u Zagrebu doslovno disalo punim plućima, kaže za list Međimurje Dejan Buvač, predsjednik Zajednice HKUU-a MŽ.

Priredbe su se održavale na Trgu bana Jelačića, na ljetnoj pozornici i plesnoj radionici Gradec, u crkvi sv. Katarine, Gornjogradskoj gimnaziji na Katarininom trgu i u Zagrebačkom plesnom centru. Nastupila su međimurska kulturno-umjetnička društva i udruge iz Čakovca, Mihovljana, Goričana, Domašinca, Kotoribe, Preloga, Donjeg Kraljevca, Nedelišća, Donjeg Vidovca, Donje Dubrave, Male Subotice, Vratišinca, Zasadbrega, Svete Marije, Štrigove, Orehovice, Lafre iz Turčišća, Pikači iz Selnice, Čaplje iz Podturna, Pjevački zbor Strahoninec, ŽVS Pjevačkog zbora Josip Slavenski iz Čakovca, Cecilija Merkač i Međimursko folklorno društvo iz Ljubljane. Na koncertima etnoglazbe nastupili su Žiga i bandisti, Komedija i Dixiland Band Čakovec, Jazbina Projecta, Vulenček, Dunja Knebl i Lidija Bajuk.

U crkvi sv. Katarine održan je koncert crkvenog pučkog pjevanja Slatko ime Jezuševo, a nastupili su zborovi iz Štrigove, Podturna i Svete Marije, Župni zbor Sv. Nikole Čakovec te Kvintet Horvat iz Župe Sv. Juraj na Bregu. Održan je pritom i Sajam tradicijskih obrta i suvenira na Trgu bana Jelačića koji je upriličilo društvo Gardruža iz Gardinovca.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 3098