Arhiva 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

OVO JE ISTINA O PREKOM-u!

Na na konferenciji za novinare i u obliku priopćenja krajem kolovoza, Nenad Igrec, predsjednik gradske organizacije SDP-a Grada Preloga, Slađan Mihoci, tajnik gradske organizacije, i Dragutin Glavina (ml.), inače i vijećnici u Gradskom vijeću Preloga, ocijenili su da preloška gradska “vlast” neracionalno troši proračunska sredstva i ustvrdili da gomila dugove.

Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, kategorički, međutim, demantira iznijete tvrdnje:

- Onima koji su obaviješteni o poslovanju Grada Preloga, a gg. Igrec, Mihoci i Glavina (ml.) bi kao gradski vijećnici trebali biti detaljno upućeni u sve pokazatelje, vidljivo je da se radi o izmišljanju još jedne afere bez pokrića.

Ne znam o kakvim je dugovima prema Pre-komu riječ jer Grad uredno podmiruje svoje obveze prema poduzeću kojem je 88% vlasnik, ali o tome ne moram ja govoriti, direktor Siniša Radiković obavijestio me da će reagirati u skladu sa svojim ovlaštenjima i podići i tužbu zbog narušavanja ugleda tvrtke. Nema govora o neisplati plaća, a još manje je istina da je ta isplata bila ugrožena, tobože, zbog plaćanja koncerta klape Maslina!?

Koncert je ugovoren još u svibnju, troškovno pokriven sredstvima sponzora - banaka i preloških poduzetnika (Hotel Panorama, Hotel Prelog) koji ne samo da su dali i više nego se očekivalo, već su i preuzeli trošak održavanja koncerta u zatvorenom zbog lošeg vremena. Mislim da bismo trebali biti zahvalni takvim ljudima koji drže do svog grada...

O obvezama prema Javnoj vatrogasnoj postrojbi podaci govore sve: u 20 godina, JVP je na našem području imala tek 39 intervencija (prosječno dvije godišnje), mi smo ugovor s JVP-om iz 2012. godine raskinuli 2013. godine, odnos JVP-a i Grada Preloga riještit će se sukladno ugovornim obvezama Grada, a sigurnosna situacija nije ugrožena. Zaposlen je vatrogasac koji uredno prima plaću, Grad svojim sredstvima oprema DVD-e sa svog područja i Vatrogasna zajednica Grada Preloga sposobna je u potpunosti nositi svoje zadaće. Nije mi poznat izvor neistina koje poštovana gospoda iznose, samo se nadam da ih iznose iz neznanja, a zbog loše namjere...

Želim vjerovati da su iz neznanja iznijeli i tvrdnje o financiranju udruga, pa evo, da ih upoznam s podacima iz uredne dokumentacije Grada, dostupne svakom građaninu, a pogotovo gradskim vijećnicima...

Grad Prelog je do kraja kolovoza isplatio već 66% sredstava planiranih proračunom sportskim klubovima, 69% sredstava za kulturne manifestacije, 64% sredstava udrugama kulture te 77% sredstava i svim ostalim udrugama, ne računajući uopće logistiku i organizacijsku pomoć koju im Grad pruža za sve javne događaje, od mjesnih odbora do središnjih gradskih manifestacija.

Čudi me i žalosti način na koji su predstavnici gradske organizacije SDP-a krenuli komunicirati s javnošću, posebno zato što je proteklih godina u Prelogu razvijena kultura tolerantnih političkih odnosa i civilizirane komunikacije u cijelom političkom spektru. Zar se želimo vratiti u vrijeme u kojem se u preideologiziranoj atmosferi nije ni o čemu mogao postići, na štetu razvoja našeg grada, nikakav politički konsenzus, dogovor, sporazum?!

Iz svima dostupnih dokumenata vidljivo je da nema govora o neracionalnom trošenju proračunskih sredstava, pogotovo ne o gomilanju dugova, financijsko poslovanje Grada Preloga je kontroliran i upravljan proces. O tome bi gg. Igrec, Mihoci i Glavina (ml.), kao gradski vijećnici, trebali znati više od građana kojima su iznijeli niz neistinitih tvrdnji.

Marijan Belčić

 

 

U listu »Međimurje« od 2.9.2014. objavili ste izjavu za javnost “SDP Grada Preloga upozorava...” u kojem se govori o PRE-KOM-u, a govore se neistine. Smatram da bi Vaši novinari trebali nazvati i drugu stranu o kojoj se govori u članku i provjeriti činjenice o tome što se piše.

Činjenica 1. - Nikada u PRE-KOM-u nisu kasnile plaće, u prilogu se nalazi i izjava predsjednika sindikata PRE-KOM-a koja to potvrđuje.

Činjenica 2. - Fakturirani iznos i dugovanje nisu isto, iznos dugovanja koji navodite sastoji se od dva djela i to 285 tisuća kuna su fakturirani radovi za srpanj mjesec koje Grad plaća do kraja sljedećeg mjeseca (kolovoza), i stvarnog duga za radove iz lipnja u iznosu od 75 tisuća kuna.

Činjenica 3. - Svi radovi na održavanju javnih površina obavljaju se sukladno planu održavanja i to od košnji (parkovi i dječja igrališta kose se 2 puta mjesečno, ulice 1 put mjesečno), ako gdje dođe do oštećenja dječjih igrala ona se popravljaju u najkraćem mogućem roku. Kako nas posjećuje dosta komunalnih poduzeća iz cijele Hrvatske svi nam govore o visokom standardu održavanja javnih površina Grada Prelog.

Da su se Vaši novinari obratili u našu tvrtku dobili bi gore navedena objašnjenja, a uz to obavijestili bi ih i o drugim našim rezultatima koje smo ostvarili u prvih osam mjeseci ove godine:

- Dobili smo uporabno dozvolu za naše reciklažno dvorište, izradili smo elaborat gospodarenja otpadom, opremili reciklažno dvorište za prihvat posebnih kategorija otpada sukladno novom pravilniku i naše reciklažno dvorište dobilo je broj 2 u očevidniku reciklažnih dvorišta Hrvatske što smatramo da nešto znači. Za opremanje reciklažnog dvorišta utrošili smo cca. 100 tisuća kuna bez PDV.

- Nabavili smo 6000 kanti za sakupljanje biorazgradivog otpada vrijednih cca. 850 tisuća kuna bez PDV-a, a Fond za zaštitu okoliša vratio nam je 40% ovog iznosa.

- Nabavili smo prvo novo komunalno vozilo vrijedno cca. 1,4 milijuna kuna bez PDV-a, a Fond za zaštitu okoliša vratio nam je 40% ovog iznosa.

- Registrirali smo se kao trgovac otpada i od naših korisnika otkupljujemo metalni otpad za što našim korisnicima isplaćujemo iznos od cca. 100 tisuća kuna godišnje.

- Postali smo izvoznici jer samostalno izvozimo otpad u zemlje EU.

- Pokrenuli smo novu djelatnost čišćenje poslovnih prostora.

Objavom gore spomenutog članka u listu »Međimurje« i iznošenjem neistina o PRE-KOM-u obmanuli ste javnost i uznemirili ste preko 60 radnika PRE-KOM-a i njihove obitelji, naše poslovne partnere i naše korisnike. Zbog toga Vas još jednom pozivam da ubuduće tražite i provjeravate podatke koje objavljujete. Za podatke vezane uz PRE-KOM obratite se nama i od nas ćete uvijek dobiti stvarne podatke kako bi javnost mogli izvijestiti o stvarnim činjenicama.

Siniša Radiković, 

dipl. ing., 

direktor PRE-KOM-a

 

Izjava sindikata

Izjavljujem da u GKP-u PRE-KOM d.o.o. Prelog nikad nije kasnila plaća te se ona isplaćuje sukladno kolektivnom ugovoru.

Predsjednik sindikata PRE-KOM-a

Stjepan Sinković

Izvor: 3098