Arhiva 02.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

OVOG VIKENDA “MEĐIMURSKI FAŠNIK”

Grad Čakovec, odnosno njegova turistička zajednica i ove godine pripremaju bogat program “Međimurskog fašnika”, kako su konferencijom za novinstvo najavili gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon i direktorica gradskog Turističkog ureda Ivana Maltar. Fašnički ugođaj već prije samih svečanosti ovog vikenda bit će pojačan ukrašavanjem grada, u čemu će pomoći Gospodarska škola, dok će na autobusnom kolodvoru biti postavljen jumbo plakat koji će predstavljati svojevrsnu izložbu na otvorenom jer će se čak 5 tisuća fotografija s fašničkim motivima sliti u jedan mozaik. Sama događanja počinju u petak, 4. ožujka povorkom svjetovnih maski, s početkom u 19 sati. Uz brojne maškare iz Međimurja, tu će se naći i gosti iz drugih gradova Hrvatske. Nakon povorke svjetovnih maski centrom grada, sudionici će se okupiti pod šatorom na Trgu Republike i predstaviti se uz pratnju grupe “Flash”. Najboljima će biti dodijeljene nagrade, a potom slijedi “Fašnički plesnjak”. U subotu, 5. ožujka, u 10 sati počet će “Dječji fašnik”. Gradom će proći povorka koju će činiti 22 skupine najmlađih maškara s 580 likova.
One će se na kraju predstaviti na pozornici na Trgu Republike gdje će im biti predani ključevi Grada. I ovogodišnji fašnik vrhunac će imati u nedjelju, 6. ožujka suđenjem fašniku kojeg će pred prijeki sud i na izvršenje kazne gradom pratiti povorka s više od 20 maskiranih tradicijskih skupina. Povorka će početi na Sajmištu u 14.45 sati. Uz pikače, lafre, čaplje i krave, bit će tu i gosti, ptujski kurenti, munski zvončari i pomurski svatovi hrvatske manjine iz okolice Nagykanizse. Iz Međimurja će tu biti skupine iz Nedelišća, Macinca, Murskog Središća, Dragoslavca, Svetog Martina, Gornjeg Mihaljevca i Čakovca.
Nakon suđenja i presude fašniku, održat će se zabava pod šatorom uz grupu “Flash”. Očekuje se da će ovogodišnji “Međimurski fašnik” imati ukupno više od 1.500 sudionika, djece i odraslih, u pedesetak fašničkih skupina, na veselje mnoštva posjetitelja iz Međimurja, ali i drugih krajeva.(d.k.)

Izvor: 2914