Arhiva 12.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Palača na prosjačkom štapu

U tijeku je statička sanacija jugoistočnog krila palače Zrinskih u Čakovcu, posao koji se zbog nedostatka novca kreće neizrecivo sporo. Ove je godine od Ministarstva kulture Muzej Međimurja dobio 800.000 kuna za sanaciju, no, u konačnici će ova faza koštati oko 1,050.000 kuna, procjenjuje ravnatelj Muzeja Međimurja mr. sc. Vladimir Kalšan.
- U jugoistočnom krilu trenutno se uređuje prostor likovne galerije. Završili su elektroinstalaterski radovi i u tijeku su soboslikarski, no, ne znam hoćemo li imati dovoljno novca za podove. Očekujem da će nam Županija dati obećanih i planiranih 300.000 kuna. Zbog nastavka statičke sanacije, uprava Muzeja mora preseliti u polukat na kojem su radovi u završnoj fazi. Iako su prije projekata za sanaciju rađena ispitivanja te na osnovi njih i procjena troškova, staro nas zdanje svakim novim zahvatom iznenadi. Otvaraju se rane palače na koje nismo računali i koje poskupljuju radove. Ovo je doslovce stari grad i nedavno smo ponovo naišli na dio trulih greda u jednom dijelu polukata, čime planirani zahvat postaje obimniji - kaže ravnatelj Kalšan.
Procjena je da statička sanacija kompletne palače košta oko 10 milijuna kuna, što znači da će prema ovoj dinamici radova trajati još desetak godina?! Ravnatelja Kalšana pitamo - zašto se više novca ne povuče iz različitih EU fondova?
- Kandidiramo projekte na raznim stranama, no, moramo biti oprezni jer nam se u većim projektima može dogoditi da ne možemo osigurati novac za participaciju, u slučaju da prođemo na natječaju. Preko REDEA-e se natječemo za sredstva namijenjena upravo muzejima i iduće godine znat ćemo rezultat, no, ako i prođemo, ovog trenutka ne znam kako ćemo osigurati 15 posto sredstava - dodaje V. Kalšan.
DVORSKI PJENUŠAC NA MARTINJE?
Dva milijuna kuna vrijede radovi u prizemlju jugoistočnog krila palače u kojem se već dulje vrijeme uređuju restoran i vinarija u kojoj će gosti moći vidjeti i proizvodnju pjenušca, a ravnatelj Muzeja kaže da se nada da će tvrtka Letina inox iz Macinca prostor otvoriti do Martinja, kako se priča.
SUVENIRNICA 28. RUJNA
Suvenirnica, smještena u jugoistočnom dijelu palače, otvara se 28. rujna - jedna je od novosti koju nam iznosi ravnatelj Kalšan, a druga je 15-minutni film o Muzeju i povijesti Međimurja:
- Film će biti dostupan posjetiteljima naših web stranica i prikazivat ćemo ga posjetiteljima Muzeja. U njemu smo povijest Međimurja pokušali ispričati na drugačiji način, predstavljanjem najznačajnih predmeta iz našeg fundusa - pojašnjava V. Kalšan.

Željka Drljić

Izvor: 2994