Arhiva 09.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

PALOVEC: Velik inat u Maloj ulici

Raspirio se velik inat u Maloj ulici u Palovcu do te mjere da je ionako malena ulica postala još tješnja. A time i opasna za promet. Prvo je prije nešto više od dvije godine vlasnica kuće u ovoj ulici koja radi u Švicarskoj postavila masivne betonske stupove pred svojom ogradom, ali uz sam rub ceste, na javnoj površini. Za takav zahvat nije ishodila potrebne doz-vole u Općini Mala Subotica, a razjarila je i susjeda na suprotnoj strani ulice Stjepana Lončarića koji je upomoć pozvao i nas:
- Više od dvije godine ovo trpim. Molio sam susjedu da makne stupiće jer smetaju. Niti sam ja mogao automobilom u rikverc izlaziti iz svog dvorišta i okrenuti se na cesti niti se mogu mimoići dva traktora ili automobila. A naša se ulica nadovezuje na poljski put i promet traktora je velik. Susjedi nisu htjeli pomaknuti stupiće, pa sam i ja na svojoj strani prvo posadio ukrasno grmlje, ali su mi odmah došli iz Općine i rekli da to moram iščupati. To sam i napravio, ali nepravda s druge strane ostala je. Sada sam iz inata nabavio velike posude za cvijeće, posadio ukrasna drvca i sve to smjestio na općinski pojas uz cestu. Kako radim u Njemačkoj, kad sam nedavno došao doma, čekalo me lijepo iznenađenje: stiglo mi je rješenje komunalnog redara i kazna od 500 kuna. To nije način jer sam dugo upozoravao na nepravdu, a taj bih novac radije dao u humanitarne svrhe - rekao nam je ogorčen stanovnik Male ulice Stjepan Lončarić
KAZNA - JEDINI LIJEK
U Općini svi znaju za ovaj problem kojim caruje inat i nepoštivanje općinskih odluka. Riječ je o ljudima koji vjerojatno smjerno poštuju red i zakon u Njemačkoj i Švicarskoj, međutim, doma se, iz posve neobjašnjivih razloga, pretvaraju u - prekršitelje. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela u Općini M. Subotica Franjo Janković potvrdio nam je da je vlasnica kuće u Maloj ulici koja živi u Švicarskoj platila 1.500 kuna kazne zbog kršenja općinske odluke, a detalje slučaja pojasnio nam je i komunalni redar Mladen Braniša:
- Kad sam u Općinu M. Subotica došao za komunalnog redara, ovaj me problem dočekao i krenuo sam u rješavanje. Nije bilo lako doći do vlasnika kuće koji borave u Švicarskoj jer se ispostavilo da nisu ni prijavljeni ovdje te nam je trebalo vremena da uopće stupimo u kontakt s njima. Oko problema angažirao se i načelnik Vladimir Domjanić koji je postigao dogovor s ljudima da masivne stupove pomaknu tik uz svoju ogradu, kako ne bi bili smetnja prometu. Na osnovi tog dogovora izdao sam i odgovarajuću suglasnost. Kada će ljudi doći iz Švicarske i pomaknuti te stupiće, ovog je trenutka teško reći, a za kršenje odluke platili su kaznu. Slučaj Stjepana Lončarića koji vam se požalio vodim kao zaseban predmet i nakon više upozorenja da ukloni raslinje i tegle za cvijeće s javne površine, morao sam postupiti po zakonu i pribjeći kazni. I jedni i drugi stanari ove ulice morali su tražiti suglasnost za bilo kakve intervencije na javnoj površini, a sadašnjom situacijom ozbiljno ugrožavaju promet, osobito noću - pojasnio je Mladen Braniša.
Željka Drljić

Izvor: 2911