Arhiva 05.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Pao u komu i preživio 5,2 promila!

Prošlog utorka, 28. prosinca, pola sata iza podneva mještanin Donjeg Pustakovca star 71 godinu spotaknuo se i pao na ulazu u svoje dvorište.
U padu je ogulio lijevi dio čela, a ostao je ležati u nesvijesti. Razlog tome nije bio udar glavom, kako je utvrđeno u Županijskoj bolnici u Čakovcu, kamo ga je odvezla ekipa Hitne medicinske pomoći. Oguljotina je jedina i najteža vanjska ozljeda koju je zadobio. Liječnici su utvrdili teške tjelesne ozljede druge naravi - alkoholne kome kao posljedice prisutnosti alkohola u krvi od rekordnih 5,2 promila. Zbog toga je zadržan na liječenju. Neko je vrijeme proboravio na Odjelu intnzivne njege, a nakon fizičkog oporavka prebačen je na Odjel psihijatrije.
- Ovo je, izgleda, neka vrsta rekorda. Tako visoku brojku pozatelja utjecaja alkohola ne pamtim u svojoj, ne baš tako kratkoj praksi - rekao nam je Živko Mišević, dr., voditelj Odjela psihijatrije u Županijskoj bolnici. Istina, slučajevi jakog utjecaja alkohola, do negdje 4 promila, nisu više baš posve rijetki, dodaje. U Međimurju ima onih koji vole (i mogu!) zaviriti u čašicu.
To što je alkoholizirani preživio tako jaku alkoholiziranost znak je da je njegov prag tolerancije visok, a takav je stoga što ovisnost traje dugo, dodaje neka objašnjenja doktor Mišević. S vremenom treba očekivati pad praga tolerancije, što okolina nerijetko tumači kao znak mudrosti koja dolazi s godinama, pa se ovisnik o alkoholu “popravio”. No, radi se o tome da oslabljen organizam više ne podnosi puno alkohola. U ekstremnim slučajevima, poput ovog, visoka utvrđena koncentracija alkohola znak je već duže ovisnosti – oni koji piju tek povremeno, ni nižu razinu otrovanja alkoholom naprosto ne bi preživjeli.
Liječnici su i u ovom slučaju bili pomalo začuđeni što rekordera nisu otpremili na patologiju, umjesto na psihijatriju. Tako mnogo alkohola u krvi znak je i da je velika količina alkoholnih pića bila popijena u kratkom vremenu – podvige te vrste ne treba oponašati, rekao nam je doktor Mišević.

Izvor: 2906