Arhiva 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

PARADOKS U COO-u: Hodnici - učionice

Svaki prosječno informiran građanin Međimurske županije zna da je prostor čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje odavno premalen da zadovolji rastuće potrebe njegovih zaposlenika i polaznika. Brojke vezane uz Centar ovog su trenutka dostigle vlastiti paradoks. Zaposlenika je 70, baš koliko je predviđeno da ustanova ima polaznika.
- Školsku godinu završili smo sa 196 polaznika. Da, doista smo dostigli brojku zaposlenih onoliku koliki bi morao biti broj polaznika. U našem skučenom prostoru sada je već toliki broj djece i mladih da je organizacija aktivnosti krajnje zahtjevna. Iskoristili smo svaki centimetar objekta, pa čak i hol u kojem smo improvizirali knjižnicu i radne prostore - kaže za list Međimurje ravnateljica COO-a Dragica Benčik.
Višegodišnje najave da će Centar dobiti svoj novi prostor još uvijek su mrtvo slovo na papiru. To ne znači da pomaka uopće nema. Ima ih, ali presudan element - financiranje izgradnje - i dalje je pod znakom pitanja.
- Grad Čakovec napravio je apsolutno sve do postupka izdavanja građevinske dozvole. To mi je potvrdio novi gradonačelnik Stjepan Kovač, kao i to da je novi Centar za odgoj i obrazovanje apsolutni prioritet Grada. Projekt izgradnje preko ČAKRE je kandidiran u Ministarstvu regionalnog razvoja, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvu zdravlja. Nadam se da će određena financijska konstrukcija proizaći s neke od tih adresa i da će konačno započeti proces adekvatnog rada s našim polaznicima - ističe Dragica Benčik.
Novi će se COO graditi na području Martana na kojem je Grad osigurao zemljište u neposrednoj blizini dječjeg vrtića. Pitanje novog Centra za odgoj i obrazovanje ne bi smjelo biti samo pitanje Grada Čakovca, već Međimurske županije. Manje od 30 posto polaznika COO-a je s čakovečkog područja, a ostali iz drugih dijelova Županije.
Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec planira, s obzirom na nove propise predviđene u ovom segmentu obrazovanja, postati regionalna ustanova ili referentni centar za pružanje edukacijsko-rehabilitacijskih usluga.
Žele biti lider u edukaciji
- Mi ćemo u budućnosti opsluživati redovni odgojni i obrazovni sustav. Dakle, educirat ćemo odgojitelje i učitelje koji rade s djecom s teškoćama i pomagati im u izradi primjerenih programa za redovni sustav. To je naš cilj - ne samo zbrinjavati svoje polaznike, već i educirati sve one kojima je to potrebno. Prema našim informacijama, djece s teškoćama u našoj je županiji oko 1.800, što znači da tu ima jako puno posla. To je također jedan od argumenata za izgradnju nove zgrade COO-a - zaključuje ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje D. Benčik.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3039