Arhiva 03.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Parkiranje će biti regulirano zakonom

Kongresnu dvoranu Spa&Sport Resorta u Toplicama Sveti Martin u petak su ispunili predstavnici gradova i tvrtki koje upravljaju parkirališnim prostorima u cijeloj Hrvatskoj. Održana je skupština Hrvatske parking udruge (HPU) koja će, na svojevrstan način, označiti prekretnicu u radu.
Data je informacija o potvrđenoj suradnji HPU-a i MUP-a o elektronskoj razmjeni podataka vezanih uz prekršitelje na parkirališnim prostorima i prihvaćene su polazišne osnove za izradu zakona o parkiranju. O potonjem je govorio dr. sc. Stipan Matoš, voditelj Stručnog odbora koji je HPU osnovao sa svrhom izrade prijedloga zakona. Naznačio je da će zakon uređivati organizaciju parkiranja i njegove provoditelje, naknadu za parkiranje, postupke naplate naknade za parkiranje, prava korisnika parkiranja, izuzetke od primjene, uvjete i standarde.
- Ono što zakon o parkiranju minimalno treba urediti je DPK, dnevna parkirna karta, optimalno mora definirati prava korisnika na pritužbe i procedure te stvoriti maksimalno pravedan sustav naplate - rekao je S. Matoš.
Na skupštini HPU-a predstavljena su nova informatička rješenja u naplati parkiranja. Lucijan Franin iz Odjela tehničko-informacijskih sustava Međimurje IPC-a predstavio je novi proizvod tima koji vodi. IPC-ovo programsko rješenje koristi se u 40-ak posto gradova Hrvatske, a novina nazvana QuickPark (BrzoPakiranje) je sljedeća:
- Ovim rješenjem predviđamo plaćanje parkiranja kreditnom karticom, što dosad nigdje nije riješeno. Prednost sustava je u tome što se uređaj može postaviti bilo gdje i sam prepoznaje o kojem je gradu i cijenama parkiranja riječ. Sve što se događa s uređajem i programom nadziremo na daljinu, putem središnjeg informacijskog sustava. Možemo i mobitelom pratiti sve, pa i nelegalno otvaranje uređaja, nedostatak papira, kvar - ističe Lucijan Franin u čijem su timu QuickParka također Dražen Makovec, Tomica Marić, Nenad Pustić, Vladimir Branilović i Zoran Ciglarić.
Domaćini skupštine HPU-a bili su GKP Čakom, Međimurje IPC i GKP Pre-kom Prelog.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2997