Arhiva 18.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

PARKIRANJE U ČAKOVCU: Mora li kazna biti 500 kn?!

- Kakva je to politika grada kad za jedan prekršaj određuje kaznu od 500 kuna, pita Vladimir Novaković iz Savske Vesi. Priča nam što mu se dogodilo:
- Skoknuo sam u Zagrebačku banku. Znam da se tamo ne smije zaustavljati osobnim vozilom, ali stao sam na svega pet minuta. No, prometni mi je redar napisao kaznu, svega dvije-tri minute prije nego sam izašao. I nije stvar u kazni, znam da sam bio u prekršaju, ali iznos od 500 kuna je nerazuman. Za mnoge to je veliki dio mjesečnih primanja. Zar nije moguće voditi evidenciju prekršaja i onda kazne stupnjevati, za prvi prekršaj da bude npr. 100 kuna, za sljedeći 300 i sl. Svojim poslom vozača autobusa idem po gradovima u drugim zemljama Europe. Upravo se tako tamo radi. Otišao sam u gradsko komunalno redarstvo da bih se požalio, rekao sam ovo isto i zapitao prometnog redara nije li mogao postupiti drukčije, a završilo je na tome da mi je odbrusio da nije htio drukčije. Još sam na kraju zakasnio i na svoju prvu turu autobusom.
Prometni redar u pitanju je Rino Megla. Kaže nam:
- Jesam, rekao sam mu to, ali nakon što sam već izgubio strpljenje, pošto u pet pokušaja nisam uspio objasniti o čemu se radi. Bilo to dobro ili loše, iznos kazne, bez stupnjevanja za prvi prekršaj, uopće nije stvar izbora i procjene nas prometnih redara, pa ni stvar odluke Grada Čakovca. Kazna od 500 kuna određena je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, ne gradskom odlukom. Mi smo u prvim mjesecima djelovanja prometnog redarstva vozačima pokušali dati priliku da se priviknu na red, da ih na to ne navikavamo odmah kaznama i u prijelaznoj fazi podijelili smo dvije tisuće opomena. Sad, kad smo krenuli i s kaznama, uzmaka više nema.
Na znanje i ravnanje vozačima.(d.k.)

Izvor: 2925