Arhiva 22.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Parovi slavili zlatni i dijamantni pir

Restoran K Jeleni u Gornjoj Dubravi i ovog je proljeća ugostio svoje stalne goste - članove Udruge umirovljenika Međimurske županije. Na svečanom susretu koji se tradicionalno održava u ovo vrijeme priređeno je zajedničko obilježavanje 50- i 60-godišnjica brakova njihovih članova.
Na osamnaestom zaredom susretu bračnih parova s dugim “stažem” bilo je 97 parova, od kojih je njih devet u braku punih šezdeset godina. Druženju su se odazvali i župan Ivica Perhoč, načelnik Općine Gornji Mihaljevec Franjo Kovačić, biskup Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak, vlč. Leonard Logožar dekan Gornjomeđimurskog dekanata, vlč. Ivan Vugrinčić, župnik Župe Gornji Mihaljevec. Iz susjedne Slovenije u goste su stigli Aleksander Marič iz lendavskog Društva umirovljenika i njegov zamjenik Branko Lovrak, potom predsjendik Saveza umirovljenika Pomurja Mirko Lebarić i predsjednica Udruge umirovljenika Ljutomer Slavica Sunčić.
Poseban gost kojeg su slavljenici dočekali s velikim aplauzom na svečanosti bio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Došao je u pratnji kolega Gordana Marasa i Branka Grčića te potražio osvježenje od zamornog sunca minulog petka. Dok je za stolom s drugim uzvanicima razmjenjivao impresije o susretu, slavljenici su bez zadrške zaplesali.
- Dosad je na našim susretima bilo preko tisuću petsto članova. Organizirati ovako veliko slavlje iziskuje dosta vremena i energije, ali mi već imamo ustaljen postupak kojim uspijevamo učiniti sve potrebno da se naši članovi sastanu i zajedno proslave svoje obljetnice braka - kaže predsjednik Franjo Kravarščan.
Recept? Malo se posvaditi treba...
Nakon šest desetljeća braka, u kratkom razgovoru za list Međimurje parovi kažu kako je recept dugovječnosti bračne zajednice razumijevanje i poštivanje. Svoju obljetnicu braka slave Anđela i Franjo Ratajec iz Mačkovca, pa su u Gornjoj Dubravi svoju radost podijelili s istomišljenicima, no, oni su u braku ipak dulje od svih ostalih. Objasnili su to ovako:
- Vjenčali smo se 1952. godine u Čakovcu, a prošle godine nismo došli na ovu svečanost iz tehničkih razloga. Naime, dogodio se mali propust, pa nismo bili pravodobno obaviješteni o svečanosti, ali nama to ne predstavlja problem. I sa 61 godinom braka lako se pridružimo ovom lijepom skupu - kaže nam Anđela Ratajec koja u braku s Franjom ima trojicu sinova. Recept dugovječnosti zajedničkog života im je ovaj:
- Malo se posvaditi treba koji put, da se vidi da još ima strasti.
U one kojima je 60 godina braka u kalendaru ubrajaju se i Marija i Antun Lesar iz Jalšovca. Vjenčali su se u prvim danima ljeta u Štrigovi.
- Mi smo se vjenčali 27. lipnja 1953. i bilo je jako lijepo. Skromno, ali lijepo. Imamo troje djece, sve kćeri. Život je svakakav, radostan i težak istovremeno, to svi znamo, ali udvoje je lakši - kaže Antun, a Marija dodaje kako osobite recepture za dugi brak nema, osim ljudske jednostavnosti i razumijevanja.
Ivan i Margareta Živko iz Vučetinca u braku su pedeset godina. Vjenčali su se u veljači 1963., imaju kćer i dva sina.
- Usponi i padovi normalni su u svemu, pa tako i u braku. Važno je biti strpljiv i razuman - kaže nam Margareta Živko i dodaje da je razumijevanje partnera najvažnije za očuvanje dugovječnosti u braku.
Nasmijani Dragica i Ladislav Dania iz Čakovca u braku su također pedeset godina, a zlatni pir slavit će 1. lipnja, na dan kad su se i vjenčali 1963. godine. Svečani susret u Gornjoj Dubravi ispunio je sva njihova očekivanja.
- Na ovoj nam je svečanosti ljepše nego što smo mogli zamisliti. Ipak smo među ljudima koji su odrastali i stasali u otprilike istim uvjetima kao i mi, pa se na isti način i zabavljamo. Imamo dva sina i četiri unučice koje su nam veliko veselje, no, mi smo također veseli i druželjubivi.
Bio bi to recept i za dugi brak, ali ne smije nedostajati razumijevanja, ljubavi, pažnje i kompromisa - kaže Dragica Dania.
Zlatni pir slave Dragica i Rudi Štampar koji su se vjenčali 19. listopada prije pedeset godina u Strahonincu u kojem i žive. Dobronamjerni kakvi jesu, cijelo vrijeme razgovora zadirkuju se i međusobno nasmijavaju. Dragica uz osmijeh nudi recept dobrog braka:
- Za dugi brak ženi treba muž koji će je svugdje pustiti.
Njezin suprug dodaje kako su razumijevanje i poštivanje najvažniji.
- Važno je da osobi koju volite vjerujete, da razumijete njezine potrebe i da to poštujete. Naš je odnos oduvijek takav. Mogu reći da smo u lijepom braku u kojem imamo kćer i sina i nebrojene lijepe uspomene - zaključuje Rudi Štampar.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3030