Arhiva 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Pazman osumnjičen da je državu oštetio za više od 620.000 kn!

Nakon što je Policijska uprava međimurska, o čemu smo prvi ekskluzivno izvijestili, podnijela čak 5 kaznenih prijava protiv sada već bivšeg ravnatelja Graditeljske škole Čakovec Zorana Pazmana (63), Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u srijedu, 8. siječnja naložilo je provođenje istrage.
Pazman je, kao što smo i pisali u rujnu prošle godine, osumnjičen za počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave.

Isplaćivao po vlastitom nahođenju

Odvjetništvo navodi kako postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od prosinca 2009. do studenoga 2010. godine kao ravnatelj jedne škole, bez suglasnosti Ministarstva kao osnivača Škole, bez odluka Školskog odbora i suprotno odredbama zakona te kolektivnog ugovora, po vlastitom nahođenju, sebi i zaposlenicima Škole odobravao mjesečne isplate s osnova prekovremenih sati, dodatka, stimulacije, razlike u koeficijentu, rada na projektu i drugih poslova nastavnika.
Nadalje, sumnjiči ga se da je vanjskim suradnicima iz vlastitih sredstava Škole isplaćivao uvećan iznos naknade od onog koji je ugovorio, obračunao i iskazao u listama upućenim Ministarstvu i isplaćivao im troškove prijevoza, a jednog zaposlenika uopće nije iskazao na listi isplate plaće. Radi prikrivanja, okrivljenik je u mjesečnim obrascima Ministarstvu lažno prikazivao iznose isplaćenih sredstava uvećanih za poreze i doprinose za rad prijavljen Ministarstvu, upisujući veće iznose od onih koji su stvarno isplaćeni na ime pojedine vrste rada.
Ministarstvo je tako oštetio za više od 620.000 kuna, kažu u Županijskom državnom odvjetništvu.
Podsjetimo. Kriminalistička istraga u Graditeljskoj školi Čakovec započela je u mjesecu svibnju prošle godine. Ispitano je više svjedoka, odnosno osoba povezanih sa slučajem, uključujući, dakako, i samog Pazmana. Na nepravilnosti u njegovu radu ukazivano je i ranije.

Nepravilnosti utvrđene još prije nekoliko godina - reakcija tek sada

List Međimurje još je 2011. godine pisao o nepovoljnom nalazu prosvjetne inspekcije u Graditeljskoj školi. Inspekcijskim nadzorom s kraja 2010. godine otkriveno je da je Pazman, osim funkcije ravnatelja, držao i nastavu, što nije smio jer nema nastavnu normu. Ipak, za predavanja su mu isplaćivani prekovremeni sati, što je prekršaj. Inspekcija mu je potom zabranila održavanje nastave. Isplaćivao si je i naknade za rad subotom i blagdanima, pa mu je ukupna plaća u prosjeku iznosila više od 17.000 kuna.
Između ostalog, teretilo ga se i zbog korištenja službenog automobila u privatne svrhe, i to bez odluke Školskog odbora. Vozio ga je jedan zaposlenik Škole, a od siječnja do studenoga te 2010. godine za 71 putni nalog isplaćeno mu je nešto manje od 22.000 kuna. Spomenuti broj putnih naloga ujedno je značio da je iz Škole izbivao jednak broj dana. Ravnatelji ostalih srednjih škola, od kojih neke imaju i više učenika od Graditeljske, iste su, 2010. godine na službenom putu proveli od 12 do 23 dana. To je tek manji dio nalaza, no, prijave na višim razinama tada su izostale.
Inspekcija je prije nekoliko godina u Školi utvrdila i narušene međuljudske odnose, no, to je već neka druga priča…
Nakon objave članka u našim novinama, o policijskim prijavama DORH-u, međimurski župan Matija Posavec zatražio je da Pazman trenutno podnese ostavku na svoju funkciju. No, on to nije učinio. Tek 6. prosinca jednoglasno ga je razriješio Školski odbor Graditeljske škole. Ravnatelj Graditeljske škole Pazman je bio od 1993. godine.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3064