Arhiva 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

PČELARI: Ima "zlata" i u lošoj godini

Tradicionalno, u restoranu Pilka u Čakovcu, uz druženje i razgovor – o čemu drugom, nego o zimskom bdijenju nad pčelinjacima i njezi pčelinjih zajednica - podjelom diploma za kvalitetu meda, u petak, 6. prosinca međimurski su pčelari zaključili pčelarsku sezonu.
Diplome su pčelarima dodijeljene nakon VII. županijskog ocjenjivanja meda koje organizira međimurska Udruga pčelara Agacija, što podrazumijeva laboratorijsku analizu uzoraka meda na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pod budnim okom prof. dr. Nikole Kezića i njegovih suradnika te organoleptičku analizu komisije Agacije. Ove godine zlatom ocijenjenog meda manje je nego u godinama s povoljnim vremenskim prilikama. Zbog suše i slabe paše, pčelari su sretni što meda uopće imaju, pa je li ocijenjen zlatom, srebrom ili broncom - nije najvažnije. Zlato za cvjetni med dobili su Robert Kralj iz Preloga i Vitomir Mlinarec iz Šenkovca, za kestenov med Mirko Pruginić iz Murskog Središća, a zlatni bagremov med imaju Ivan Vrbanec iz Palinovca, Josip Đuran iz Selnice, Simon Mlinarec iz Šenkovca, Tatjana Šardi iz Čakovca, Leon Krištofić i Josip Vusilović iz Mačkovca, Ivan Šopar iz Čakovca i Stjepan Pokrivač iz Vučetinca.
Srebrom ocijenjen med imaju od medljikovca Viktor Dobranić iz Mačkovca, kestenov med Mario Kečkeš iz Preloga, cvjetni med Robert Kralj iz Preloga, a bagremov med Željko Mrazović iz Ferketinca, Franjo Trstenjak iz Mačkovca, Josip Dobranić iz Šenkovca, Ivica Balent iz Preloga, Velimir Glumac iz Čakovca, Dragan Raić iz Frkanovca, Stjepan Posavec iz Savske Vesi, Mario Kečkeš iz Preloga, Josip Cipot iz Mačkovca i Branko Lipić iz Murskog Središća.
Bronce vrijedan kestenov med imaju Velimir Glumac iz Čakovca, Željko Trupković iz Novog Sela Rok i Danijel Dobranić iz Šenkovca, za cvjetni med Josip Bujanić iz Štefanca, za med od metvice Velimir Glumac iz Čakovca te za bagremov med Zlatko Kutnjak iz Štrigove, Mladen Kutnjak iz Priblisavca, Alen Dobranić iz Mačkovca, Zdenko Radiković iz Svetoga Križa, Goran Heđa iz Slakovca i Ivan Ciglar iz Male Subotice.
Na zaključenje pčelarske sezone i podjelu priznanja pčelarima se odazvao i Zoran Vidović, zamjenik župana Međimurske županije, kojeg su domaćini zamolili da pčelarima podijeli diplome za “zlatni med”. (MB)

Izvor: 3059