Arhiva 13.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

PEKLENICA: Iz stare bušotine potekla nafta

Radovi kojima je cilj uljepšati spomen-mjesto naftnog rudarstva “Pekel” u Peklenici umalo da su završili nagrđenjem tog prostora. Incident se dogodio u subotu, nešto prije 15 sati, prilikom radova koji se tamo obavljaju po narudžbi Grada Mursko Središće.
- Grad našu staru bušotinu uređuje kao spomen-mjesto u okviru projekta “Spomen-obilježja naftne industrije na području Zala-Mura, u okviru prekogranične suradnje, rekao nam je Josip Nerer, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Peklenica. Ali bager koji je tu uređivao teren pokidao je cijev koja odvodi vodu iz bušotine ograđene betonskom cijevi. U Brodec (potok koji teče kroz Peklenicu, op. nov.) je počela istjecati nafta i morali smo pozvati Centar 112.
Na lice mjesta izašla je policija, ali i ekipe Javne vatrogasne postrojbe Grada Čakovca i tvrtke Švenda Tarmann Chemie iz Čehovca koja je zadužena za saniranje posljedica dospijeća opasnih kemijskih tvari u okoliš na području naše županije. Vatrogasci i ekipa Švenda Tarmann Chemie postavili su tri barne na potok.
- Brane mehanički zaustavljaju naftu koja pluta na površini, a mi smo mrlju posipali kemijskim sredstvom apsorbentom koji će naftu upiti i zgrušati se - postupak u saniranju objasnio nam je Marino Cerovec, voditelj ekipe Švenda Tarmann Chemie.
Kemikaliji je pušteno da obavi svoju funkciju - ugrušci nafte pokupljeni su u ponedjeljak ujutro. Stara bušotina doista je stara i iscrpljena, pa je u potok isteklo svega desetak litara nafte, kako su procijenili vatrogasci. Uz brzu intervenciju zaduženih, šteta je ograničena na minimum, na potez od stotinjak metara od mjesta istjecanja. Inspektorica zaštite okoliša i vodopravni inspektor utvrdili su da nije bilo posljedica za floru i faunu.
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 2920