Arhiva 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

PEKLENICA: Peticijom do mira

Desetak stanara Glavne ulice, u Peklenici, koji žive u susjedstvu caffe bara TNT na adresu Grada Mursko Središće uputilo je peticiju s molbom da Grad nešto poduzme kako bi se u tu ulicu vratio noćni mir. Potpisnici peticije tvrde da se vlasnici TNT-a ne pridržavaju radnog vremena te da poslije 22 sata moraju trpjeti preglasnu muziku iz kafića. Žale se i na povremeno održavanje raznih “partyja” koji traju i do 4 sata ujutro...
- S policijom se ne možemo ništa dogovoriti. Kad ih zovemo, ako dođu, samo se okrenu i odu, ili se uopće ne pojave, pa moramo zvati više puta. Za njih je to sve u redu, kažu da za to nije nadležna policija, već Grad koji to mora riješiti, piše u molbi Gradu uz popis desetak datuma s vremenima kada su građani jednom, ili više puta, zvali policiju radi preglasne glazbe ili galame. Više puta policija nije, tvrde potpisnici peticije, uopće reagirala, a kada su i došli, okrenuli bi se i otišli neobavljena posla. Od Grada traže da im preko policije i inspekcija osigura noćni mir.
Policija odrađuje svoj dio posla
Miljenko Vrbanec, načelnik PP-a Mursko Središće, potvrdio nam je da mu je problem poznat te da je policija više puta intervenirala, pa i zajedno s gospodarskom inspekcijom. Podnesene su prijave, a vlasnik je najvjerojatnije platio kaznu i dalje radi po svome. Vrbanec upozorava kako policija ne može izlaziti iz svojih zakonskih okvira. Po svakoj prijavi o remećenju javnog reda i mira oni postupaju, ali određivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata nije u njihovoj domeni. To bi trebalo pitati one koji daju dozvole za rad ugostiteljskih objekata u gusto naseljenim mjestima. Načelnik je također potvrdio da će inicirati skraćivanje radnog vremena ovog, ali i drugih ugostiteljskih objekata na ovom području budući da sličnih problema ima još.
Sve je u rukama
gospodarske
inspekcije
O peticiji se raspravljalo i na posljednjem stručnom kolegiju gradonačelnika Dražena Srpaka i zaključeno je jedino što se i moglo zaključiti - peticija je primljena na znanje i bit će proslijeđena “nadležnim službama”, odnosno policiji i gospodarskoj inspekciji. Naime, Grad već duže vrijeme nije nadležan za izdavanje suglasnosti na radno vrijeme ugostiteljskih objekata, niti za kontrolu radnog vremena, a već duže vrijeme ne izdaje ni suglasnosti za produženo radno vrijeme. Ne zato što ne bi mogao, već zato što jednostavno nema zahtjeva. Gradsko vijeće je dosta davno dalo mogućnost odobravanja produženja radnog vremena (za organizirane proslave, godišnjice, značajne događaje...) ako ugostitelj podnese zahtjev, ali to onda i košta, pa se ugostitelji baš i nisu pretrgli u podnošenju zahtjeva. Ovako, radno vrijeme određeno je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti u kojem je jasno definirano da kaffe barovi mogu raditi samo do ponoći. Iznimno, po podnesenom zahtjevu, Grad može produžiti radno vrijeme do najviše 2 sata iza ponoći. U slučaju davanja odobrenja za produženje radnog vremena, Grad o tome obavještava gospodarsku inspekciju. Za kaffe TNT nitko do sada iz bilo kojeg razloga nije tražio produženje radnog vremena.

V.Trstenjak

Izvor: 3037