Arhiva 02.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

PEKLENICA: Rendžerima prijetio krampom

Nadzornici (ili rendžeri) Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije iz Čakovca nisu baš univerzalno popularni zbog posla koji rade, kako je pokazao incident koji se prošlog utorka, 25. svibnja dogodio u Peklenici, na mjestu zvanom Halova graba.
Dvojica službenika Ustanove, mještani Miklavca (52) i Nedelišća (27), bili su tog popodneva u redovitom nadzoru zaštićenog područja rijeke Mure u cilju sprečavanja ilegalne eksploatacije rudnih bogatstava.
Uz ovaj dio Mure to je tradicionalno značilo ugljena, a u novije vrijeme i podosta šljunka, te zbog drugih poslova iz njihove domene. Oko 16.30 naišli su na mještanina Peklenice (44) koji je kopao ugljen, a nije mu se dopalo što su ga upozorili da to ne smije činiti, pa je zavikao:
- Marš odatle. Mene ne bute zaje....
Odlučnost da ih otjera potkrijepio je prijetnjom krampom. Nadzornici su se službenim vozilom sklonili pred nasilnikom i pozvali policiju. Kad je policija stigla, on se povukao među jame i zaprijetio da će se baciti u vodu. Potom je došla i krim-policija i tek se njoj predao. No, sutradan je opet došao na isto mjesto po istom poslu.
Na području Peklenice tradicionalno se kopa ugljen, i to u pravilu neregularno. Zalihe ugljena sada su već uglavnom iscrpljene, tako da se do njega dolazi tek dubokim kopanjem, pa su uzgredan produkt neovlaštenog vađenja ugljena velike količine isto tako nelegalno iskopanog šljunka, ističe ravnatelj Javne ustanove Siniša Golub. Omjer je čak dvadeset prema jedan, i uz nekoliko ilegalnih kopača ugljena, na ovom se području nađe i niz onih koji još utovare šljunak, pa se uz šverc ugljena razvija i šverc šljunka, kaže Golub. Za javnu ustanovu od neposrednog je značaja to što pritom na zaštićenom krajoliku ostaju teški ožiljci. Golub kaže:
- Nedavni napis u vašem listu kojim je upozoreno da je u kopanju na odlagalištu smeća u Murskom Središću bager probio vodozaštitni sloj izazvao je niz reakcija, a i nas je ponukao da pojačamo nadzor. Odlagalište je, doduše, izvan granica područja zaštićenih prirodnih vrijednosti, ali svega koju stotinu metara od ovog mjesta, na kojem se inače neovlašteno kopa. Tako smo detektirali dva bagera, jedan smo zaustavili 19. travnja, a sad smo krenuli zaustaviti i ovaj, ali smo tu naišli na nasilništvo prekršitelja.
Golub ističe da se služba nadzora Javne ustanove nedavno i pojačala, angažirana su i dva pripravnika koji u ophodnje idu i izvan uredovnog vremena od 8 do 16 sati.
Uznemiruje, međutim, to što se kradljivce ugljena ne može jednostavnos zaustaviti – i uz kazne im se, izgleda, isplati kopati.
Ovaj se sutradan vratio, a policija nije mogla intervenirati jer nije imala slobodnih ophodnji. Možda ga zaustavi to što je u ovom slučaju prešao granicu prekršaja. Slijedi mu kaznena prijava jer je time što je prijetio nadzornicima počinio kazneno djelo sprečavanja službene osobe u obavljanju služnene dužnosti.

Izvor: 2875