Arhiva 13.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Perhoč priznao: Ni približno nisam očekivao ovako tešku situaciju!

U četvrtak, 8. srpnja održana je IX. sjednica Skupštine Međimurske županije, zapravo izvanredna po datumu održavanja, koju je predsjednik Petar Novački sazvao na prijedlog župana Ivice Perhoča.
Po nekim točkama dnevnog reda koje su razmatrane, jasno je i zašto je bilo važno održati sjednicu nakon što je - poslovnički gledano – vijećnicima istekla polugodišnja obaveza.
Na dnevnom je redu, naime, već prva točka bila dovoljno teška da se ne odgađa rasprava za jesen: izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Međimurske županije za 2009. godinu, a i neke druge teme hitno je trebalo proraditi: mreža dječjih vrtića na području Međimurske županije mora spremna dočekati rujan, a i donošenje odluke o potporama projektima udruga civilnog društva za 2010. godinu te o potporama projektima i programima promicanja zdravlja i prevencije bolesti koji su od interesa za Međimursku županiju nakon što je pola godine već prošlo - palo je također u kategoriju hitnog i neodgodivog.
Slično je s usvajanjem programa javnih potreba u kulturi, a za izvješća o radu za prošlu i planove za ovu godinu Turističke zajednice Međimurske županije i Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije opravdano je primijetiti – tek su sad pred vijećnicima.
POSAVEC NIJE DOŠAO
Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Međimurske županije za 2009. godinu dokument je oko kojeg je bilo manje rasprave nego to stvarna situacija sa županijskim financijama zahtijeva.
Možda i nije čudno što neke velike vatre nije bilo jer ključna osoba koja bi trebala dati – uz sadašnjeg župana I. Perhoča – pokoje obrazloženje ili objašnjenje nalaza revizije na sjednici nije bila. Bivši župan Josip Posavec elegantno je izbjegao moguća pitanja i razjašnjavanje, što je izazvalo uvjetno mišljenje revizije za 2009. godinu – prvo polugodište ili drugo polugodište, dakle proračunska zbivanja prije ili poslije smjene vlasti u Županiji?
NADICA ZNA
Vjerojatno nema puno vijećnika koji su za analitiku financijskih izvješća kompetetni kao Nadica Jelaš jer, uz tu i tamo koje retoričko pitanje, od cijele rasprave o proračunskom manjku od 6,5 milijuna kuna, o obvezama koje su teške 19,6 milijuna kuna, o zaduženosti koja je s 25,8% za petinu viša od zakonom dopuštene vrijedi zabilježiti baš primjedbe N. Jelaš. Ona je ocijenila da je izvještaj objektivan i nepristran, ali da treba biti jasno - u izvješću je opis kako je novac trošila prijašnja vlast, a ne aktualni župan s ekipom i, između ostalog, rekla:
- Prijašnja vlast ponašala se neodgovorno i neracionalno, kao da je riječ o privatnom poduzetničkom pothvatu, a ne javnom novcu. Zaduživala se preko mjere, trošila buduća proračunska sredstva za krpanje proračunskih rupa, gradilo se uz parolu - poslije će sve to netko platiti. Mahalo se silnim projektima... A zapravo je cijeli mandat prethodne vlasti bio jedan loš projekt čiju ćemo cijenu još dugo plaćati...
IZNENAĐEN,
ALI KRIVCA NE TRAŽI
Župan I. Perhoč naglasio je vijećnicima da su u ruke dobili cjelovito izvješće revizije te da se jasno vidi zašto je bitno otežano poslovanje Županije:
- Nema manevarskog prostora za ulaganja, a ključna je zadaća svođenje proračunskih ambicija u realne okvire. Veliki nas problemi čekaju, borit ćemo se za preživljavanje do kraja godine. Osobno, ni približno nisam očekivao ovakvu situaciju, ali neću tražiti krivca, nego rješenje problema koji su me dočekali. Predstoji nam rebalans u rujnu za ne manje od 30%, pripremit ćemo to preko ljeta, a usprkos teškoj situaciji, ne mislim kukati.
SILADI TRAŽI
INVENTURU
Zapravo pomirljivu raspravu u kojoj su sudjelovali i Vladimir Ivković, Mladen Križaić, Vladimir Peršić i još ponetko replikom iz klupe – najbolje je zaključio Zvonimir Siladi koji je zatražio:
- Molim da se nama vijećnicima do prvog jesenskog zasjedanja pripremi, stavku po stavku, popis nenamjenskih plaćanja – koliko, kome, zašto? Isto tako, tražim da nam se predoči popis, stavku po stavku, svih obveza Međimurske županije s rokovima plaćanja. I konačno: očekujem reakciju Državnog odvjetništva na konstatacije iz revizijskog izvješća, a posebno bi me usrećilo da ova izvršna vlast pokaže volju za vraćanjem nenamjenski potrošenog novca u županijski proračun! Mi jednom moramo poslati jasnu poruku svima da se ne može trošiti proračunska sredstva kako se kome prohtije!
OSTALO RUTINSKI
Siladijevu raspravu i zahtjeve auditorij je prihvatio objeručke kao zaključke, pa se u ostatku sjednice uglavnom rutinski mahalo za-za-za pripremljene odluke, a izvješće o radu Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije za 2009. godinu skupa s planovima za 2010. godinu kao da nitko nije ni primjetio, kao da se u polsjednje vrijeme nisu događale baš incidentne stvari u međimurskom sportu kojem su prekinute infuzijske cijevi i mnogočime onemogućeno čak i regularno završavanje sportske sezone (rukomet, npr.). Za-za-za da idemo čim prije po dnevnice i doma.
Marijan Belčić

Izvor: 2881