Arhiva 27.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Pet godina Priločke amaterske scene

Rečenicom I pet let je nekaj članovi Priločke amaterske scene nazvali su program kojim su obilježili svoju obljetnicu djelovanja. U Domu kulture izveli su kratke isječke iz pet komada kojima su se predstavljali proteklih godina, a u goste su im stigli i vjerni pratitelji - dio članova Mustač benda te kolege iz Glumišne družine Virje.
Priločku amatersku scenu čini mala skupina od 9 članova povezanih sklonošću glumi, ali nikako glumatanju. Zanimljivi su, duhoviti i inteligentni, no u uskom - priločkom - krugu publike - neprepoznati. Iako su se potrudili publici svog grada darovati zanimljiv i dinamičan program, posjećenost je bila - sramotno mala. U uvodu u program članovi PAS-a ističu da “kazalište zahtijeva živa glumca koji se hrani dahom publike...”. Prelog (vrlo) živih glumaca - amatera ima, ali ih ne zna nahraniti dahom.
Osnivač i aktualni predsjednik Priločke amaterske scene te nagrađivan pisac kazališnih tekstova Božidar Glavina smatra da je ova asocijacija, kao i preloški književni te likovni krug, dio svojevrsnog pionirskog zahvata u ovom gradu te da njihovo postojanje otvara mogućnost za stvaranje novih interesnih grupa.
- Ne možemo reći da je postojanjem i djelovanjem ovih skupina ljudi završen posao i da naša sredina ne treba nadgradnju. Ovo je samo početak i mogućnost - kaže B. Glavina.
Činjenicu da Preložani zapravo rijetko imaju priliku vidjeti rezultate rada svojih samozatajnih kazališnih amatera B. Glavina komentira:
- Svaka predstava zahtijeva velik angažman i mi se usredotočujemo na dvije godišnje manifestacije (u Ludbregu te u Međimurju, na smotri kazališnih amatera). Skupina od 9 stalnih članova, koliko nas je trenutno, zapravo je optimalan broj entuzijasta za kvalitetan rad i dok god bude kemije između mene i glumaca, bit će i predstava. Pišem tekstove i dalje i u tome su mi značajan pokretač moji glumci. Nadam se da i ja stimuliram njih - dodaje Božidar Glavina uz kojeg su u trenutnoj postavi PAS-a i Dejan Novak, Barbara Novak, Damir Mužanić, Vlado Kovač, Filip Hozjak, Marko Kos te Željka i Ana Grabant.
Ž. Drljić

Izvor: 2896