Arhiva 23.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Petero ljudi otrovalo se ugljičnim monoksidom u "Šajerici"

Konferencija kojom je predstavljen projekt obrazovanja za socijalno zadrugarstvo osoba s invaliditetom održana prošle srijede, 16. veljače u zgradi Scheier, u Čakovcu imala je neobičan i neželjen dodatak. Već vrlo brzo nakon početka konferencije mučninu je osjetila Sandra Magdalenić, jedna od aktivistica Autonomnog centra iz Čakovca, udruge nositeljice projekta koji se predstavljalo. Iz prizemlja zgrade u kojoj se konferencija odvijala izašla je na svjež zrak, ali je ubrzo kolabirala. Marijan Vugrinčić, jedan od sudionika konferencije, to je primijetio, pa su on i još neki sudionici i aktivisti priskočili u pomoć:
- Brzo smo vidjeli da joj je potrebna i liječnička pomoć, pa je pozvan Centar 112, a ubrzo je došla ekipa Hitne medicinske pomoći. Ali još se jedan sudionik skupa vrlo loše osjećao, pa je Hitna i njega odvezla u bolnicu - rekao nam je Vugrinčić. Taj drugi sudionik je Stjepan Mikac, jedan od voditelja projekata u ATC-u. No, liječničku pomoć nakon toga zatražila je i Ivana Bujan, jedna od članica radnog predsjedništva skupa, predsjednica Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida. Nju je u bolnicu dovezla majka. Na odjelu Hitne medicinske pomoći Županijske bolnice vrlo brzo su posumnjali da se radi o trovanju plinom. U 11.30 sati obaviještena je policija koja je u zgradu Scheier pozvala ljude iz Međimurje plina, a na lice mjesta izašli su županijski inspektori zaštite od požara. Mjerenja su pokazala nedopuštenu koncentraciju ugljičnog monoksida od 200 ppm (mjerna jedinica za koncentraciju ovog plina) u prizemlju zgrade, a 130 ppm na katu – dopušteno je 30 ppm. Ekipa Međimurje plina odmah je zatvorila dovod plina. Iako osjetno iznad dopuštene, koncentracija ugljičnog monoksida ipak nije napravila najveće zlo – svo troje sudionika konferencije koji su prevezeni ili došli u bolnicu ubrzo nakon pregleda pušteni su kućama. Mučninu i glavobolju osjetila su još dvojica sudionika skupa - Teo Petričević i Zlatko Božić, te domar zgrade Ivan Palfi. Petričević, inače voditelj projekta i konferencije, kaže:
- Sve nas povezuje to što smo pripremali skup. Bili smo u zgradi puno prije samog početka. Nas dvojica fizički smo jači od ovo troje najteže pogođenih. Zato smo lakše prošli.
Sretna okolnost u cijelom događaju je što je grijanje bilo isključeno petnaestak minuta pred početak skupa. Strašna je i pomisao na to što se moglo dogoditi da je toga dana bilo hladnije, pa bi se i dalje grijalo, a ugljični bi se monoksid nastavio gomilati. On je krvni otrov. Dosegne li određenu koncentraciju, ubija.
Zgrada Scheier odlukom Županije zatvorena je najmanje do početka svibnja. Isprva se računalo s tim da bude zatvorena do konca tjedna, no za ožujak je ionako bilo planirano da se zgrada iznutra oliči i zbog toga zatvori, pa je sada zatvorena do daljnjega, rekao nam je David Vugrinec, pročelnik za poslove župana. Zatvaranjem dovoda plina neposredna opasnost je prestala, ali će trebati ukloniti uzrok problema, a to neće ići za nekoliko dana. U trenutku u kojem je ovaj broj našeg lista išao u tisak izvidi su još trajali, pa se ne može sa sigurnošću govoriti o čemu se tu radilo. No, dimnjačar Robert Zver, koji održava taj dio Čakovca i zgradu Scheier u njemu, kaže da se jednog „krivca“ za incident može isključiti:
- Pregledali smo dimnjak ovog bojlera u prizemlju, u kojem su bili problemi, i vidjeli da je s njim sve bilo u redu. Sama cijev je od nehrđajućeg materijala i nije podložna koroziji, ali nije bilo ni vanjskih utjecaja koje se ne može isključiti, npr. da u dimovod uđe ptica i ugine.
Treba sačekati i nalaz servisera - da se vidi nije li možda bojler bio neispravan. No, već se može reći da je problematično samo projektno rješenje grijanja. Ugrađeni su bojleri tzv. tipa B koji zrak potreban za sagorijevanje crpe iz samog postora koji griju. Uporaba tih bojlera podrazumijeva pridržavanje niza upozorenja tipa “ne čini ovo ili ono”. Inače su opasni, a u kojoj mjeri - svjedoče dvije smrtne žrtve u Međimurju u pretprošloj godini te još niz drugih slučajeva trovanja ugljičnim monoksidom, na sreću, bez trajnih posljedica. Za Županiju ne bi smio biti problem zamijeniti instalaciju grijanja suvremenijom, tzv. fasadnim bojlerima.
Problemi s instalacijom grijanja prizivaju u sjećanje i dužu priču o kvaliteti zgrade Scheier. Nekada oronula građevina u Ulici Matice hrvatske, obnovljena je 2003. godine na inicijativu tadašanjeg župana Branka Levačića. Njegov nasljednik Josip Posavec nije baš bio zadovoljan kvalitetom obavljenog posla, pa je zatražio ocjenu sudskog stručnog vještaka Dragutina Matoteka. Iskusan stručnjak, u nalazu koji je predao početkom 2006. godine, utvrdio je niz značajnih odstupanja izvedbe od projekta.
Dražen Kovač

Da nisam isključio grijanje, hitna ovdje ne bi imala što raditi

Zgradu Scheier kao domar šestu godinu pazi i održava Ivan Palfi:
- Ne razumijem što se to dogodilo. Sve ove godine sve je bilo u redu s grijanjem, a sad je došlo ovo. Bilo je dovoljno toplo, pa sam petnaestak minuta prije početka skupa ugasio grijanje, što je sreća. Da se grijalo i dalje, ne znam bi li Hitna imala dovoljno vozila da pomogne svima koji bi stradali. Ja sam osjetio mučninu i glavobolju, pomislio sam da se radi o mojim problemima sa šećerom i tlakom, ali nije bilo to. Isprva nisam bio ni svjestan da i drugi imaju problema, a kada sam to čuo, odjednom mi je postalo jasno da mora da se radi o trovanju plinom. Tada sam obavijestio g. Vugrinca u Županiju, pa je onda došla i ekipa „Međimurje plina“ i zatvorila dovod plina.
I Palfi dodaje da je kao krivac za nevolje vjerojatno sumnjiv sam bojler, potencijalno opasan iako je ispravan – zapadna Europa izbacuje ih iz uporabe. Valjda će sada biti zamijenjeni novima.

Izvor: 2913