Arhiva 10.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

PETI DANI DR. RUDOLFA STEINERA U DONJEM KRALJEVCU

U petak i u subotu, 4. i 5. lipnja u Donjem Kraljevcu – pod pokroviteljstvom Međimurske županije, Općine Donji Kraljevec i Ministarstva poljoprivrede, u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera i Društva za razvoj biološko-dinamičkog gospodarenja Duga plus Čakovec – održani su V. dani dr. Rudolfa Steinera, utemeljitelja Goetheovog instituta, osnivača antropozofije (znanosti o ljudskoj mudrosti), filozofa i književnika rođenog 1861. godine u Donjem Kraljevcu.
Godinu pred obilježavanje 150. obljetnice rođenja dr. Steinera koji je upućivao na potrebu radikalnog mijenjanja odnosa čovjeka prema prirodi i prema sebi samom i čije se učenje o djetetu i odgoju danas primjenjuje u više od 800 waldorfskih škola širom svijeta i mnoštvu vrtića, u Donjem Kraljevcu održan je dvodnevni međunarodni stručni skup s nizom predavanja vezanih uz život i djelo te nauk dr. Steinera.
Svečano otvorenje V. dana dr. Rudolfa Steinera bilo je ispred njegove rodne kuće, uz prigodan program kojem su, uz najviše predstavnike Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec, nazočili i brojni gosti, predstavnici antropozofskih društava iz Zagreba, Beograda i Sarajeva, Ajde iz Slovenije te Demetera iz Austrije.
U ime Općine domaćina skup je pozdravio Josip Mlinarić, predsjednik Općin-skog vijeća Donjeg Kraljevca, a u ime antropozofskog društva iz Zagreba Andrej Fištravec.
O Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu koji se uređuje izvješće je podnio Zlatko Lovrenčić, predsjednik Upravnog vijeća Centra, a Dane dr. Rudolfa Steinera otvorenim je proglasio Anđelko Horvat, zamjenik župana Međimurske županije.
Niz predavanja široke i zanimljive tematike održan je u velikoj vijećnici Općine Donji Kraljevec.
Mag. Waltraud Neuper iz Demetera u Austriji govorila je o biološko-dinamičkoj poljoprivredi raspetoj između kulture, etike i ekonomičnosti, dr. Andrej Fištravec otvorio je raspravu o biološko-dinamičkom kultiviranju zemlje kao drugoj strani waldorfskog odgoja čovjeka, a zaključno predavanje u petak održali su Vida Talajič Čuletić i Mario Čuletić o važnosti euritmije u današnjem kulturnom životu.
U subotu su održana četiri predavanja (uz panel rasprave). Načelnik odjela za poljoprivredno-okolišne mjere u Ministarstvu poljoprivrede Marin Kukoč govorio je o IPARD programu u Hrvatskoj, o dinamičko-biološkoj prehrani govorila je Tanja Petrović Franjević, svoja iskustva s auditorijem o biodinamičkom voćarstvu podijelio je Ivan Bašić, a o plodnosti tla u biodinamičkoj poljoprivredi održao je predavanje Matjaž Turek. Plodove i prerađevine s međimurskih poljoprivrednih gospodarstva na kojima se primjenjuje biološko-dinamičko gospodarenje prigodno su u maloj općinskoj vijećnici izložili Josip i Bernarda Orehovec, Violeta Lovrec, Slavica Šegović, Katarina Bistrović te Ira i Vesna Branilović.
Izložbu su priredili i učenici waldorfske škole iz Zagreba - u Donji Kraljevec poslali su svoje rukotvorine u drvu, a 5. razred te škole bio je u gostima kod donjokraljevečkih osnovaca.
Tematikom i brojem predavanja ovogodišnji, V. dani dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu pokazali su da raste interes stručne javnosti za nauk dr. Steinera, ali jednako tako raste i interes brojnih poklonika dr. Steinera za obilazak njegova rodnog mjesta, za projekt budućeg Centra dr. Rudolfa Steinera koji može biti jedna od čvrstih točaka u širokoj mreži institucija koje se bave i primjenom Steinerove antropozofije. (MB)

Izvor: 2876