Arhiva 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Petru Zrinskom tek privremena dozvola

Ispred zgrade Županije protekle je srijede, na Dan Županije pred velikim brojem uzvanika otkrivena bista Petra Zrinskog, hrvatskog bana i vojskovođe. Uz stražu gardista Zrinske garde, pred novim spomenikom govore su održali župan Matija Posavec i predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec. I Posavec i Sobočanec naglasili su povijesnu važnost Petra Zrinskog čije je poprsje oblikovao akademski kipar Mihael Štebih.
Međutim, slavljeničko raspoloženje zamalo je pokvarila činjenica da je bista na ovu lokaciju (radi se o spomeničkoj, prvoj zoni) postavljena u zadnji tren jer nadležni gradski ured nije želio izdati dozvolu za njezino postavljanje. Dozvolu, potvrdio nam je to čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, Grad po zakonu nije niti mogao izdati jer iz Županije nisu poštivali proceduru. Gradu nije dostavljeno mišljenje konzervatora, Komisija za vizualni identitet Grada također nije dala svoje mišljenje...
- Oni koji bi trebali biti primjer nisu poštivali proceduru, pa im po zakonu nismo niti mogli izdati dozvolu. Sve je rađeno na “ho-ruk”, u zadnji čas, ali kako ipak ne bi ispalo da mi nešto opstruiramo, dali smo Županiji privremenu dozvolu, potvrdio nam je gradonačelnik Kovač, uz konstataciju da svi moraju biti jednaki kad je u pitanju poštivanje procedure.(vt)

Izvor: 3080