Arhiva 22.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Pijančevanje i uriniranje u centru G. Kuršanca

Članovi Vijeća mjesnog odbora Gornjrg Kuršanca obratili su se listu Međimurje kao zadnjoj adresi u kojoj vide mogućnost da ukažu na bespomoćnost kojoj ih izlažu mještani koji ne poštuju ni ljude ni okolinu u kojoj žive. Razgovarali smo sa Snježanom Surlom Pavlović, Tomicom Kovačem i Zdenkom Pofuk, stekavši i uvid u stanje prostora koji je predmet iživljavanja drugih. U centru Gornjeg Kuršanca, uz prodavaonicu Metss, prostorije Mjesnog odbora, crkvu i u obližnjem parku okupljaju se mještani koji svojim ponašanjem remete spokoj, urednost i civilizacijske minimume jedne životne sredine. Dok takvi misle da mogu raditi što hoće, oni pristojni i odgovorni imaju dojam da su im ruke potpuno vezane u nastojanjima da poprave situaciju.
- Pogledajte na što liči zid naših prostorija. Oličili smo ga nedavno, a već je prljav i popišan. Ovdje se okupljaju Romi iz Kuršanca i piju pred našim prostorijama. Kupe alkohol u obližnjoj trgovini, ispijaju ga ovdje naprijed, dok bicikle naslanjaju na zid koji je sad, naravno, uništen. Ostavljaju smeće posvuda, ubacuju nam ga čak u prostorije Mjesnog odbora ako ostavimo prozore otvorene na kant. Bacaju smeće i uokolo po dječjem igralištu iza zgrade, obavljaju tamo nuždu. Pogledajte zid - izgovara u dahu Snježana Pavlović i zajedno sa Zdenkom Pofuk pokazuje stražnji dio zgrade koji članice VMO-a svaki dan dolaze čistiti.
Nesnosan smrad urina i izmeta više se ne može ni isprati, a našim je sugovornicima dozlogrdilo. Žele da tome konačno dođe kraj te da im u tome pomognu svi koji su za ovakvu problematiku nadležni. Dosad odgovore nisu dobili.
- Obratili smo se u Općinu Nedelišće, tražili smo da nam komunalni redar dođe na lice mjesta, stekne uvid u stanje koje je postalo nepodnošljivo i nešto učini. Ništa, nije se nikada pojavio. Barem ne pred nama, niti nam se itko iz Općine povratno javio. Zovemo mi i policiju, ali nema tu nikakve koristi od njih. Policija uopće ne reagira - kaže Zdenka Pofuk.
Poštenim
građanima nitko ne pomaže!
- Na ovoj su dionici Romi iz Kuršanca u tranzitu i svaki dan se ovdje zaustavljaju i piju alkohol. Bez razlike, mlađi ili stariji. Naš predsjednik Mjesnog odbora Ivan Zubić nebrojeno je puta pokušao s Romima izaći na kraj, međutim bez uspjeha. Ni lijepa ni gruba riječ nemaju efekta. Ivan je izgubio volju jer mu je nakon zadnje rasprave s Romima koji su tu pravili nered izgreban auto. Pokušao je trgovkinje Metssa zamoliti da ne prodaju alkohol Romima, međutim, ni u tome nije imao nikakva uspjeha, a mi i trgovkinje možemo razumjeti. Otkako su Ivanu izgrebali auto, Zdenka u prodavaonicu dolazi pješke jer se boji da se i njoj isto ne dogodi. Svi dobro znaju da je i ona angažirana u Mjesnom odboru i da svakodnevno čisti ovaj nered - kaže Snježana i postavlja pitanje tko je zadužen da odgovornim, mirnim i poštenim stanovnicima pomogne da vrate mir u sredinu u kojoj žive?
Zar takvim ljudima u našim mjestima, u našoj županiji nitko nije dužan pomoći?
Stišajte zvono, idite kući
Tomica Kovač dodaje da im je dozlogrdila izloženost neredu, a Zdenka Pofuk dodaje kako turisti često obilaze spomenik Zrinskima u tamošnjem parku.
- Tu u parku je spomenik i nema mjeseca a da ga ne obiđe autobus turista. Neki dan su bili Nizozemci u posjetu i kad su vidjeli kako izgleda okupljanje onih koji pred prodavaonicom i Mjesnim odborom, ali i tu u parku, piju, svi su odmah fotografirali. Da vidite kako su svi odmah nestali, uzeli bicikle i otišli kući. Zar je to slika nas - propituje Zdenka Pofuk, dok Tomica Kovač dodaje još dio problematike.
- Živim tik do crkve i moram reći da je jutarnje zvono crkve u 6 sati svakog dana jednostavno nesnosno. Preglasno je i apeliram da se nešto poduzme. Sigurno postoji način da ne zvoni tako glasno. Ljeti imamo otvorene prozore, možete zamisliti koja je to buka, a imamo malo dijete - kaže Tomica Kovač, a Zdenka i Snježana nam pokazuju nered ispred crkve, uništene nove žljebove...
Na koncu, Zdenka Pofuk pokazuje nam i stup javne rasvjete koji je nedavno bio uništen.
- Došli su iz Elektre i popravili kandelaber. Stavili su novi poklopac na sklopove jer je postojala mogućnost da nekoga udari struja. Rekli su nam da su sada tako pričvrstili poklopac da nema šanse da ga netko skine.
Evo, pogledajte, idući dan sve je iščupano - pokazuje Zdenka primjer koji svjedoči o potpuno nepotrebnom nasilju nad zajedničkom imovinom.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3043