Arhiva 09.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

PILOT-PROJEKT NAVODNJAVANJA: Županija odugovlači!

Nejasnoće oko izvješća župana Ivice Perhoča raspravljanog na sjednici Županijske skupštine, u kojem se navodi da je nadzorni inženjer izvođaču radova (tvrtki “Đurkin”, op. nov.) na pilot-projektu sustava navodnjavanja kod Kuršanca priznao 500 tisuća kuna više nego je bilo stvarno izvedenih radova, još uvijek nisu do kraja razjašnjene. Od župana je tada zatraženo da za iduću sjednicu vijećnicima pripremi pisano pojašnjenje tvrdnji iz izvješća, međutim, župan to nije napravio do iduće sjednice Županijske skupštine, tako da je sve ostalo visjeti u zraku, a sustav niti do dandanas nije preuzet iako je, kako tvrde u Hrvatskim vodama, kompletiran i spreman. Kao potpisnik spornog papira spominjao se voditelj ispostave Hrvatskih voda Čakovec mr. sc. Ivica Mustač, dipl. ing. građ., koji je ujedno i voditelj pilot-projekta navodnjavanja. Mustač nam je proteklog tjedna potvrdio da je sustav dovršen i spreman za preuzimanje, a o spornih pola milijuna kuna kaže da su utrošene transparentno i da nikakvih “mućki” nije bilo.
- Nakon završetka radova u prosincu 2010. godine, potvrdio nam je Mustač, stekli su se uvjeti za tehnički pregled sustava navodnjavanja i on je napravljen 10. prosinca 2010. godine. Također, istovremeno je izvođač ispostavio okončanu situaciju koja se bazirala na količinama iz projektne dokumentacije jer stvarni snimak izvedenog stanja još nije bio napravljen. Tehnički pregled tog dana nije prošao u potpunosti jer su utvrđeni manji nedostaci, pa je glavni nadzorni inženjer takvu okončanu situaciju pretvorio u 15. privremenu situaciju.
Nakon dobivanja uporabne dozvole (24. siječnja 2011.), pristupilo se obračunu, usklađenju svih izvedenih količina i izradi okončane situacije prema stvarno izvedenim radovima. Prema takvom obračunu, ostao je dio sredstva, pa je asfaltirana pristupna cesta (vrijednost radova 100.353 kune) koja je i bila predviđena u osnovnom troškovniku. Za preostali dio iznosa do ugovorenog ugovornog iznosa izvršena je nabavka mjernih garnitura za individualnio mjerenje potrošnje vode (što je koštalo 193.442 kune).
Nabava tih garnitura koju je inicirao voditelj jedinice za navodnjavanje (za toliko bi se smanjio trošak Županije) bila je predstavljena i prihvaćena na sastanku u Međimurskoj županiji, rekao je Mustač, završavajući tako priču oko “preplaćenih” 500 tisuća kuna. Voditelj projekta nije se želio upuštati u procjene kada će Županija preuzeti sustav. To ovisi o županijskom povjerenstvu, ali je potvrdio kako je ovaj pilot-projekt zadnja riječ tehnike kad je u pitanju sustav navodnjavanja.
- Cijeli je sustav maksimalno automatiziran, izrađen od vrhunskih materijala i, što se nas tiče, u potpunosti spreman za uporabu, tvrdi Mustač koji je tako lopticu ponovo prebacio na Županiju.
U konačnici, kao najveći problem, ipak bi se mogla pokazati mala zainteresiranost poljoprivrednika za priključivanje na sustav (zasada je korištenje besplatno), a niti cijena potrošenog kubika vode još nije definirana. Spominje se da bi mogla biti do najviše 60-ak eurocenti. To svakako nije dobra reklama za puno veći sustav navodnjavanja oko Preloga za koji se ide u izradu projektne dokumentacije.
V.Trstenjak

Besplatno godinu dana?
Priča oko financiranja složena je tako da su se putem kredita Svjetske banke u posao uključili država, resorno ministarstvo, Hrvatske vode i Međimurska županija. Investitor i nositelj projekta je Međimurska županija, a ugovorom o komisionom vođenju Hrvatske vode odrađuju zapravo cijeli posao. Nakon dobivanja uporabne dozvole sustav može u funkciju. Najveći je problem ipak premala zainteresiranost korisnika, dakle, poljoprivrednika koji bi sustav trebali koristiti. Župan je poljoprivrednicima dao mjesec dana besplatnog korištenja sustava, a ministar Tihomir Jakovina za nedavnog je posjeta iznio stav da bi poljoprivrednici barem godinu dana trebali besplatno koristiti sustav. (vt)

Izvor: 2976