Arhiva 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

PIROMAN PALIO NA 5 MJESTA!

Noćni, ili rani jutarnji sati petka, 26. srpnja u Ivanovcu i Štefancu donijeli su seriju požara kakvu se ne pamti. Prvi je planuo u Ulici Grabanica u Ivanovcu, u domaćinstvu obitelji Tkalčec, oko 2.30 sati.
- Oko 3 sata probudili su nas susjedi Kolarići - kaže nam gazdarica Spomenka Tkalčec. Njih su na vatru upozorili drugi sujedi koji su se tuda provezli vraćajući se s mora, a on je i vatrogasac, pa je i pozvao kolege. Tako smo sami počeli gasiti, a došli su i vatrogasci.
Došle su dvije ekipe JVP-a Čakovec, pet vatrogasaca s navalnim vozilom i autocisternom, a u gašenju su im se priključili i članovi lokalnog DVD-a Ivanovec, potom i DVD Gornji Vidovec i Čakovec. Gašenje su okončali negdje oko 5.30 sati. Njihov trud spasio je štagalj koji je vatra već počela hvatati, ali je ona već uništila nekoliko stotina bala sijena, sjenažu i kukuruzovinu. Službena procjena govori o nekoliko desetaka tisuća kuna, ali je za domaćine šteta katastrofalna, kaže nam Spomenka.
- Hranimo 21 kravu i otprilike isto toliko podmlatka. Ovo je bila rezerva hrane, stoka bi imala što jesti cijelu zimu. Sad se samo možemo nadati da će biti kiše, pa će i otava biti dobra.
Već način na koji je se vatra širila ukazivao je na to da je potpaljena, a kasniji očevid to je samo potvrdio. Spomenkina Šogorica Tamara Šantek, koja vodi ovo domaćinstvo, ukazuje na detalj koji je odmah ukazivao na potpalu – oko 1 sat ujutro vidjela sam da je ulicom prošao osobni automobil, ali bez upaljenih svjetala.
Dio ekipe JVP-a Čakovec autocisternom se morao odmah uputiti stotinjak metara dalje, iza ugla u Ulici Vladimira Nazora. U obiteljskoj kući Dragutina Dolovića izbio je istovremeno drugi požar. Dragutin kaže.
- Sreća je što su susjedi Forštnarići išli na posao i vidjeli vatru. Izgorjelo je spremište alata i sve što je bilo u njemu - bicikli, cirkular, čekićar, ručni alat, ali i dresovi Košarkaškog kluba Mladost i lopte. Vatra se proširila i na garažu, ali u njoj, na sreću, nije bilo auta. To je ipak oko dvije stotine tisuća kuna štete.
I tu su požar, uz pripadnike JVP-a, gasili i dobrovoljci Ivanovca, Gornjeg Vidovca i Čakovca, a s intervencijom su završili oko 6.30 sati. I inspektorica zaštite od požara kasnije će potvrditi da dva istovremena požara udaljena svega koju stotinu metara nisu slučaj - to je potpala.
Bio je to tek prvi čin drame te noći, drugi će se zbiti oko 2 sata kasnije i samo oko 2 kilometra dalje, u Štefancu. U Ulici Zrinskih, na kraju mjesta, na izlazu prema Maloj Subotici oko 4 sata izbila je vatra na štaglju domaćinstva obitelji Pintarić i Cirković. Domaćini su tu vatru ugasili sami, već u početnoj fazi, pa su samo nagorjele drvene daske štaglja te cirkular i blanjalice s elektromotorom. Šteta je tu zato ograničena, na svega oko 3 tisuće kuna.
- Probudio nas je susjed Vlado Štefičar, psi su lajali više nego i inače, pogledao je i vidio vatru, pa uzbunio i nas, a i pomogao nam je u gašenju - kaže nam Ruža Cirković. Gazda Antun Pintarić pokazao nam je mjesto na štaglju s kojeg se širila vatra – jasno je da je to moglo biti samo od potpale, što će inspektorica kasnije samo potvrditi.
No, ovaj početni požar pomoći će da se otkrije veća vatra na spremištu sijena obitelji Križaić, u polju s druge strane ulice. Požar je tu progutao nekoliko tisuća bala sijena i nadstrešnicu pod kojom je sijeno bilo spremljeno. Šteta se tako penje na nekoliko desetaka tisuća kuna, rekao nam je Hrvoje Križaić. Ovdje je na požar izašla druga ekipa JVP-a Čakovec, trojica vatrogasaca, a u gašenju i kontroli vatre koja se još dugo razgorijevala sudjelovali su i dobrovoljci iz Štefanca, Male Subotice, Čakovca i DVD Pustakovec-Buzovec-Putjane.
Ni ovo nije kraj priče. Kasnije će se ispostaviti da je ranije, tijekom noći u Ulici braće Radić, na jugu mjesta piroman zapalio cirkular, ali se tu vatra nije razbuktala, pa je pila samo djelomično nagorjela, kao i dio dasaka na štaglju. Šteta je zato ograničena na samo nekoliko stotina kuna.
Dražen Kovač
Snimio Dubravko Lesar

Zašto je očiti potencijalni potpaljivač bio na slobodi?
Policija traga za počiniteljem i moli sve oni koji o požarima imaju bilo kakva saznanja da to jave najbližoj policijskoj postaji ili na broj telefona 192, poziva javnost rutinski. Već u subotu je policija svoju pažnju usmjerila na jednu osobu kao mogućeg počinitelja, ali ju nije ispitala, zbog duševnog rastrojstva, morala ju je prepustiti liječnicima, kako zasad samo neslužbeno možemo saznati. Ovo pothranjuje sumnju koja se kao glasina već raširila da je i ove požare podmetnula ista osoba koja je 8. srpnja izazvala požar štaglja u Držimurcu. On je tada odmah bio prepoznat kao počinitelj i uhićen, ali isprva zbrinut na odjelu psihijatrije čakovečke Bolnice. Tek nakon što je odande pušten, policija je nastavila svoj dio posla i kazneno ga prijavila Državnom odvjetništvu, a on je pušten. Pitanje je nije li mu morao biti određen pritvor zbog opasnosti da će djelo ponoviti kad mu je svijest poremećena i odgovornost vjerojatno umanjena. Uz dužno uvažavanje razloga zašto se slobodu nikome me može olako oduzeti - ako je on podmetnuo i ove požare, pritvor bi ih spriječio, a ako nije, njega zaštitio od sumnji da jest. U policiji kažu:
- Mi smo svoje učinili uhvativši ga i okončavši obradu te prijavivši ga, odgovornost za mogući pritvor trebao je preuzeti netko drugi.

Izvor: 3040