Arhiva 18.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

PIROMANI U DRŽIMURCU: Spaljena dva štaglja!

- Išao sam negdje iza 5 popodne dati svinjama jesti kad sam primijetio vatru tamo otraga, na štaglju - kaže nam Stjepan Hlišć iz Držimurca o drami koja se u dvorištu kuće u kojoj živi dogodila u subotu, 6. srpnja. Stjepan, kao uživatelj doma i dvorišta, živi kod šogorice Marije Hlišć i pomaže joj u poljoprivrednim poslovima. Gđi Hlišć odmakla dob i oštećeno zdravlje ne dopuštaju rad.
- Vidio sam plamen, vatra je tako brzo gutala štagalj. Susjed je pozvao vatrogasce - ovi naši vrlo brzo su došli, a onda i profesionalci. Nama nisu uspjeli pomoći, ali su bar spasili susjedin štagalj. Vidite kako je vatra već načela daske. I susjedi su se skupili kako bi pomogli, čak su djeca nosila kante s vodom. Zahvaljujemo svima njima i onima koji su nam pomogli da se zgarište počisti.
Brza pomoć ipak je stigla prekasno - vatra je u potpunosti uništila štagalj i u njemu traktorsku prikolicu, kombajn za krumpir, elevator za kukuruz, utovarivač stajskog gnoja, drvenu građu i sijeno. Od velike građevine, koju je još pred tridesetak godina podignuo Marijin pokojni suprug, ostala je samo betonska konstrukcija. Šteta se procjenjuje na oko stotinu tisuća kuna. Imovina nije bila osigurana. Na štaglju u susjednom dvorištu, srećom, samo su nagorjele daske.
I drugi požar
Već u ponedjeljak, 8. srpnja, oko 5 sati koju stotinu metara dalje niz ulicu izbio je drugi požar na štaglju, u domaćinstvu u kojem kao stanarka živi Rozina Vuković. Ona nam je rekla:
- Nešto prije 5 sati probudilo me nekakvo čudno bljeskanje i pucketanje. Soba u kojoj spavam okrenuta je prema ulici, ali su svjetlo i zvuk dolazili s vrta. Pomislila sam da je netko tamo. Ustala sam te izašla kako bih pogledala i zaprepastila sam se - vatra je već gutala štagalj. Zvala sam sina Darija, a onako uznemirena, nisam ni uspjela reći što je. Prvo sam morala uzeti dah da se saberem. On je zvao policiju i vatrogasce.
Ni u ovom slučaju intervencija vatrogasaca nije pomogla iako su došli i domaći dobrovoljci i ekipa JVP-a Čakovec - štagalj je izgorio u potpunosti. Šteta se tu procjenjuje na pedesetak tisuća kuna - u njemu nije bilo vrednije imovine. Ni tu štagalj nije bio osiguran.
Dva potpaljivača
U oba slučaja odmah je bilo vidljivo da se radi o djelu ljudske ruke. Inspektor zaštite od požara pri uviđaju je isključio tehnički uzrok požara, a policija je svojim putem brzo razjasnila uzrok oba požara. Dva požara blizu jedan drigome u razmaku od svega 36 sati izazaivaju pomisao da se radi o djelu piromana, ali u slučaju paljevina u Držimurcu radi se o dva potpaljivača, kako se pokazalo. Stjepan Hlišć ukazao nam je na značajan detalj:
- Primijetio sam da su otvorena vrata na ogradi koja dijeli vrt od polja, a inače su obvezno zatvorena. Pitao sam susjeda nije li ih on otvorio. Rekao je da nije i već je to bilo sumnjivo. I neki ljudi su vidjeli kako je jedan čovjek odande pobjegao.
Policija je brzo uhitila mještanina Piškorovca, starog 29 godina, zbog sumnje da je podmetnuo požar. Motiv su niske pobude, kako se to kaže policijsko-pravosudnim jezikom – vatru je potpalio iz osvete zbog verbalnog sukoba koji je sa Stjepanom imao nedugo prije požara. Sumnjivac je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, a u srijedu je uz kaznenu prijavu zbog oštećenja tuđe stvari doveden općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu koji mu je odredio istražni zatvor.
U drugom slučaju slično - iskazi nekih svjedoka doveli su policiju do mještanina Držimurca kao glavnog sumnjivca. Ali tu utvrđivanje istine ide sporije jer se kod njega doista radi o psihičkom poremećaju kao razlogu čina. On je smješten na odjel psihijatrije čakovečke Bolnice, pa policija tu čeka kako bi obavila svoj dio posla prije nego slučaj preda Državnom odvjetništvu. Ali može se uzeti da su oba slučaja razriješena, pa u Držimurcu neće skoro biti požara izazvanih ljudskom rukom.
Dražen Kovač
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 3038