Arhiva 01.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

PLEŠKOVEC: Lisice na kućnom pragu

Šokiran je 23. siječnja bio mještanin Pleškovca Željko Toplek koji je zamalo na svom kućnom pragu naišao na dvije lisice. Toliko je bio iznenađen da se nije sjetio prizor ovjekovječiti mobitelom. U dvorištu ima ograđene kokoši koje su bile cilj gladnim lisicama. O događaju nam je rekao:
- U Pleškovec sam prije četiri godine doselio iz Preloga. Tamo sam bio član LD-a Prepelica i mi smo tamo uvijek imali akcije lova na lisice.
Ovdje sam četiri godine i još nisam vidio lovce u takvoj akciji, a ovdje u šumi, iza našeg voćnjaka ih je jako puno. I susjed Mihael Golub neki je dan vidio jednu blizu kuća. Ja sam svoj teren temeljito očistio, zasadio voćnjak sve do šume, a sada ga i ograđujem. Bez obzira na to, lisice dolaze. I susjed je čistio svoj posjed i naišli smo na brojne rupe, jazbine u kojima žive lisice. Neke od njih su i sada nastanjene. Ulaze smo prekrili grančicama, pa kad su one razmaknute, znamo da su lisice ulazile i izlazile. Po jedna takva su na njegovom terenu i jedna na mom, na kraju voćnjaka koji je uz sam rub šume - ispričao je Toplek. Izrazio je bojazan od mogućnosti da su lisice bijesne.
- Bojimo se da bi mogle biti bijesne, pa bi onda, s obzirom na blizinu kuća gdje se kreću, moglo doći i do problema. U Prelogu smo lisice suzbijali jamarenjem, loveći ih u njihovim jamama. Znam da je na ovom terenu to teško izvedivo jer ima puno raslinja i korijenja, ali se ovdje mogu koristiti kavezi s mamcima. Moj drugi susjed Franjo je lovac i on ih je pokušao namamiti u kavez, ali nije mu uspjelo. Možda zato što je kao mamac stavio kost. Mamac bi vjerojatno trebao biti živ ili svježe meso.
Uz to što se boje bjesnoće, lisice unose nemir u stanovnike Pleškovca u predjelu zvanom Pajnogačev brijeg i glasanjem koje smo i sami imali prilike čuti prilikom posjeta Toplekovima, na što nas je upozorio naš domaćin.
- Ovo lajanje, zavijanje i režanje što se čuju iz šume su lisice. Očito su opet u akciji jer se čuje kako su se u zrak digli fazani, a oni se u zrak dižu samo u trenutku kad im prijeti opasnost. Zatoplilo je, pa su se lisice, izgleda, već počele pariti, a kako još nema mladih fazana i drugih životinja kojima se hrane, očito su počele zalaziti i u dvorišta. Lisice na koje sam naišao prijavio sam službi 112 u kojoj su mi rekli da će me netko kontaktirati. No, dosad mi se nitko nije javio, a trebali su hitno alarmirati lovce koji su brzom akcijom barem djelomično mogli riješiti problem.
R. Topličanec

Bez bjesnoće u 2011.
Lisica kao divljač nije zaštićena životinja, pa se može loviti cijele godine, osim u vrijeme parenja. Godišnje ih se u Međimurju ustrijeli oko 800. Dio ih se šalje na zagrebački Veterinarski institut radi utvrđivanja bjesnoće. Prema riječima tajnika međimurskog Lovačkog saveza Mladena Lackovića, protekle godine u Međimurju nije zabilježen slučaj bjesnoće kod lisica. Prema prijavama građana, lovci poduzimaju akcije postavljanjem čeka u kojima pokušavaju biti primijećene životinje blizu i u naseljima. Za slučaj u Pleškovcu tajnik je rekao:
- Mi smo od centra 112 primili obavijest o lisicama primijećenim u Pleškovcu. S time smo upoznali nadležne u čakovečkom Lovačkom društvu Zec i rečeno nam je da će oni izvidjeti slučaj. (rt)

Izvor: 2962