Arhiva 02.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

PLEŠKOVEC: Žalba Teama odbijena, Fenix upitan!

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH naručitelj je izvedbe radova dogradnje škole i izgradnje sportske dvorane Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Sv. Juraj na Bregu. Posao je na natječaju dobila tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda, na što se čakovečki Team d.d. žalio.
Žalba je odbijena, što je navedeno i na internetskim stranicama Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. Fenix je dao ponudu na 11,5 milijuna kuna, a Teamova ponuda bila je viša za pola milijuna kuna. Team se žalio da su cijene instalaterskih radova preniske, no Državna komisija očito se s tim ne slaže. Sada treba uslijediti potpisivanje ugovora s Fenixom i definiranje rokova gradnje. Tvrtka Pavlic asfalt beton u školi izvodi radove prema budućem gradilištu.
Na web stranicama tvrtke Fenix navodi se da imaju 150 zaposlenih (VSS 14, VŠS 6, SSS 81 i NK 53). Radove su izvodili u gotovo svim županijama Hrvatske, a kao reference izdvajaju izvrsnu dinamiku izvođenja, izvršavanje radova u ugovorenom roku, neupitnu kvalitetu materijala, profesionalan odnos prema pravilima struke i zadovoljstvo investitora izvedenim radovima. Zvuči idilično, no na internetu se mogu naći i podaci koji su u kontradikciji s prethodno navedenim. Podaci iz 2005. godine govore da su tada mnoge tvrtke tužile Fenix zbog neplaćenih radova (www.jutarnji.hr/platite-nam-poslijeratnu-obnovu-zemlje/7931/). U vremenu koje je uslijedilo pomaci u Fenixu nisu bili osobiti. O tome govori primjer u kojem je investitor bilo Ministarstvo obrane RH, a gradila se vojarna u Petrinji. Posao je u postupku javne nabave dobio Fenix d.o.o. Slavonski Brod, a nadzor nad izvođenjem radova IGH. Vrijednost investicije bila je 28 milijuna kuna s PDV-om, a Fenix je u dokumentaciju naveo da će sve radove izvesti sa svojim radnicima. Priložili su tome suglasnost Ministarstva graditeljstva za izvođenje radova III. skupine (složeni radovi i firma sa 120 uposlenih). Iz toga se razlučuje da je sve odrađeno po zakonu.
Međutim, kad je izvedba radova krenula, Fenix je, protivno natječajnoj dokumentaciji, na gradilište doveo kooperante za sve radove. Da je tvrtka imala nakanu prijaviti kooperante, u natječajnoj dokumentaciji morala je, među ostalim, dostaviti dokaze o plaćenim porezima i doprinosima za svakog kooperanta te dokaze da ne postoji dug prema državi. Bez tih dokumenata i prijave kooperanata, u postupku javne nabave nije dopušteno uvoditi druge izvođače na objekt. Na ovom gradilištu kooperanti su izveli 80 posto radova, što je protivno Zakonu o građenju koji kaže da glavni izvođač mora izvesti najmanje 51 posto svih radova. Ovakve postupke Fenixa trebao je spriječiti nadzor. Dakle, IGH (cijeli tekst na http://pollitika.com/moze-li-dr-ivo-josipovic-zaustaviti-igh-morh).
Na ovo se nadovezuju i sve glasnije priče o tome da je slavonskobrodski Fenix d.o.o. ostao dužan i međimurskim građevinskim radnicima koje je angažirao kao kooperante. (A. Ličanin)

Izvor: 2914