Arhiva 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Počela je klimatološka zima

U meteorologiji se godišnja doba računaju malo drukčije. Naime, kalendarski početak zime je 21. prosinca. Međutim, meteorološka zima počela je 1. prosinca. U meteorologiji godišnja doba počinju prvog dana u mjesecu. Jesen je počela prvog rujna, pa smo tri jesenska mjeseca odradili. Jesen je bila toplija od prosjeka, pogotovo mjesec studeni koji nikako nije opravdao svoje ime.
Primjerice, u jedanaestom mjesecu nismo imali nijedan dan s negativnom temperaturom zraka, sve do zadnjeg tjedna. Ipak, njegov zadnji tjedan donio je zahladnjenje i snijeg, a prosinac će ipak opravdati titulu prvog pravog zimskog mjeseca. Prošli tjedan u Hrvatsku nam je stigao i prvi snijeg.
Na Papuku ga je ponegdje napadalo i blizu pola metra, u Slavoniji i Lici 5-20 centimetara, u Virovitici 3 cm, a jedino je na sjeverozapadu prošlo bez snježnog pokrivača. Ovdje kod nas malo je zalepršao, ali se nije zadržao na tlu. Možemo još spomenuti i da je studeni u Međimurju prošao iznimno kišno. Naime, palo je čak tri puta više kiše od prosjeka!

VREMENSKA SLIKA: Ovaj tjedan bit će u znaku zimskih temperatura, ali i dosta suhog vremena. Radni dio tjedna možda donese i maglu ili niske oblake, ali vidjet ćemo i nešto sunca. Treba računati na jutarnje mrazove. Za vikend je moguća manja promjena vremena s oborinama, a hoće li biti snijega, saznajte u nastavku.
VREMENSKA PROGNOZA: U ponedjeljak izmjena sunca i oblaka. Temperatura zraka ostaje u zimskom režimu – ujutro ispod nule, a danju malo iznad.
I tijekom utorka će vrijeme biti suho i stabilno. Pitanje je koliko će u takvim okolnostima biti sunca. Naime, to su uvjeti u kojima obično imamo puno magle ili niskih oblaka. Tada je u gorju i na Jadranu vedro i ugodno toplo, a mi u nizinama unutrašnjosti uglavnom boravimo u sivilu i hladnoći. Sunčana razdoblja najvjerojatnija su sredinom dana, kad je temperatura najviša, a sunce najjače. Jutro će biti hladno, s mrazom, a dnevna temperatura ovisit će o količini sunca i bit će između 3 i 5 Celzijevih stupnjeva.
U srijedu bez veće promjene. Dosta naoblake ili magle, uz moguća kraća sunčana razdoblja. I dalje hladno, uz većinom slab vjetar ili sasvim tiho vrijeme. Treba računati na jutarnji mraz. Biometeorološka situacija bit će povoljna, pa meteoropati neće imati poteškoća sa zdravljem i raspoloženjem.
U četvrtak slično, ali možda je malo veća mogućnost za sunce. No, nema tu neke veće promjene, pa i dalje ostaje prohladno ranozimsko vrijeme.
Prema vikendu postoji mogućnost za oborine, ali takav razvoj događaja još nije siguran. Izgleda da bi temperatura zraka trebala biti dovoljno niska da u slučaju oborina to budu susnježica ili snijeg. Stigla bi jedna hladna fronta sa sjevera i sjeverozapada, a pitanje je hoće li se stvoriti ciklona na području Sredozemlja. Obično se u ovakvim situacijama to dogodi, ali ovisi o kutu upada hladnog zraka nad Sredozemlje. Ako se stvori ciklona blizu nas, onda možemo očekivati više oborina i snijega, a ako preko nas prijeđe samo hladna fronta, oborina će biti manje. Najveća vjerojatnost za kratkotrajni nalet oborina je u petak, krajem dana te je možda ponovo oko nedjelje i ponedjeljka moguće lagano lepršanje snježnih pahulja. U svakom slučaju, od nedjelje bi trebalo biti hladnije, a neka velika količina snijega nije na vidiku. Bilo bi to onako simbolično, da nas uvede u zimu.
Za precizniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060/555-555. Cijena 3,49 kn/min. s fiksnih te 4,78 kn/min. s mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234. (prognoza izrađena 2.12.)

Izvor: 3058