Arhiva 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Počela žetva a ne zna se (još) cijena

Već desetak dana poljoprivrednici su na poljima sa žitnim kombajnima, žetva je počela, ječam je skoro sav već skinut s njiva, za desetak dana bit će špica žetve pšenice, no – kao i u nizu prošlih godina – ni ove godine poljprivrednici ne znaju koja će biti otkupna cijena žitaricama.
Tomislav Kolarić iz Savske Vesi, s velikog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi isključivo ratarstvom, kaže da ga je prinos ječma iznenadio:
- Naoko, ječam nije izgledao kako treba, međutim – po svemu što sam do sada skinuo - čini se da će se prosječan prinos biti oko 6,5 tona po hektaru. A takvom se prinosu ne treba prigovoriti. Ječam ide u PPK Nova Gradiška, ali ne znamo još po kojoj cijeni. Ne znamo ni cijenu za pšenicu. Znamo samo da prema ulaznim troškovima koje smo imali ne bi smjela biti niža od 1,3 kune za kilogram pšenice standardne kvalitete, za pozitivnu nulu, tek iznad toga se može govoriti o eventualnom ostatku dohotka.
Hoće li ga biti, teško je prognozirati jer moramo uzeti u obzir da je zima bila jaka, da pšenica zato nije busala kako treba, ali ne vjerujem da bi smjelo biti manje od 5,5 tona po hektaru. Bilo bi dobro da nas i pšenica iznenadi.
Zato jedva čekam da zarežem, da čujem kako pada u bunker kombajna - onda odmah znam na čemu smo! (mb)

Izvor: 3037