Arhiva 08.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

O cijenama još ni slova

POČELA ŽETVA KRUŠARICA

Na međimurskim su poljima pred tjedan dana zabrujali kombajni, poljoprivredici su krenuli u skidanje ječma, a kroz koji dan kreće i žetva najzastupljenije krušarice – pšenice.
Stjepan Jurinec iz Ivanovca, predsjednik Udruge ratara Međimurja, s kombajna kojim je skidao ječam na vidovskim vrtima nakon nekoliko dana provedenih u klasju procjenjuje:
- Sa žetvom ječma praktično smo gotovi i koliko sam ja prošao kombajnom, mogu reći da urod nije dobar. Izlazi tek kila do kile i pol ječma po klaftru (čhv-u, op.n.), a čini mi se da nas ni u žetvi pšenice ne čeka baš puno bolja slika. Uvjeren sam da će urod biti ispod očekivanog jer kiše su odnijele svoj dio prinosa za vrijeme cvatnje pšenice, pa ni s tretiranjima nismo puno spasili. Još ne znamo ni cijenu kojom možemo računati za ovogodišnji rod pšenice... Idućeg tjedna imamo sastanak Udruge ratara, proanalizirat ćemo stvari i pokušati realno postaviti svoj zahtjev za cijenu pšenice. Mislim da bi pšenici trebala biti otkupna cijena 1,2 kune za kilogram - ako ne želimo opet bilježiti minuse...
Stanje žitarica pred žetvu mr. sc. Milorad Šubić, pročelnik čakovečkog ureda Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, procjenjuje u dvije kategorije:
- Dobru žetvu mogu očekivati oni poljoprivrednici koji su uredno obavili sve agrotehničke mjere. Vlage je bilo iznadprosječno, pa tko je obavio gnojidbu i zaštitu kako treba, trebao bi imati i pristojan urod. S druge strane, oni koji su na njive bacili pšenicu tek toliko da nešto bude, a nisu zaštitili usjev ni prihranili ga kako treba, nemaju se čemu nadati. Vremenske su prilike na nedovoljno njegovanim usjevima ubrale praktično sve i nekima se možda neće ni isplatiti kombajnom ući u usjev. (MB)

Izvor: 2880